Mye enklere enn du tror

Så lett kan du sjekke om du har klamydia.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er elendige til å bruke kondom. Bare én av ti nordmenn bruker kondom ofte ved samleie. Og halvparten av alle nordmenn sier de aldri bruker kondom.

De dystre tallene kommer fra en stor, nordisk undersøkelse som ble presentert tidligere denne uken. Undersøkelsen er utført av YouGov Zapera for Rfsu, og du kan lese mer om den her.

- Det er gjort mye for å informere om kondombruk, men det ser ut som det i liten grad påvirker norsk adferd. Det virker som om risikoen for en potensiell sykdom oppfattes som veldig liten, i forhold til byrden ved å bruke kondom i "gjerningsøyeblikket", sier seniorrådgiver Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttets smitteverndivisjon.

Hun er ikke overrasket over den lave bruken av kondom som undersøkelsen avdekker.

- Nordmenn har vært stabilt dårlige på å bruke kondom i de undersøkelsene Folkehelseinstituttet har utført. Og det har vært slik lenge, sier Kløvstad til DinSide.

PRISTEST: Kondomer og andre prevensjonsmidler

Den store ungdomssykdommen

Den lave bruken av kondom fører til spredning av seksuelt overførbare sykdommer. Den mest vanlige er klamydia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer