Mye gråt varsler om senere trøbbel

Babyer som gråter overdrevent mye uten grunn kan få problemer senere i barndommen.

Publisert
Sist oppdatert

Babyer som fortsetter å gråte ukontrollert og overdrevent mye etter fylte tre måneder, blir forbundet med oppførselsproblemer i fem-årsalderen. Likevel mener eksperter at det meste av gråtingen er normal, så foreldre trenger ikke bli bekymret dersom barnet gråter mye.

Det er norske og amerikanske forskere som har stått for undersøkelsen, og det er brukt 327 babyer og deres foreldre. De vurderte babyenes gråtemønster etter fylte seks- og tretten uker og hvorvidt gråten kom som følge av kolikk. Da barna ble fem år gamle, vurderte forskerne intelligensen, oppførsel og bevegelsesferdigheten deres.

Intelligensen til barna som hadde fortsatt å gråte ukontrollert etter tre måneder - uten at det skyltes kolikk - var ni poeng lavere enn de andre barna. Dårligere bevegelsesferdighet, hyperaktivitet og disiplinproblemer var også kjennetegn på barna som hadde grått mye.

Forskerne tror at de som gråter mest ikke greier å roe seg ned på grunn av måten hjernen deres er bygget opp på. Uansett hvor gode foreldrene er, kan man ikke gjøre noe med det. Likevel påpeker forskerne at de fleste gråtende babyer var helt normale og at kun 2-5 prosent av barna fikk problemer senere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.