Mye hippere med eiendomsskatt

KOMMENTAR: Under overskriften "Formuesskatt tilhører fortiden", fikk den finske finansministeren spalteplass i flere norske aviser i går. Det de glemte å skrive, var at han i grunnen synes eiendomsskatten er mye morsommere.

Publisert
Sist oppdatert

Både i Finland og her til lands er det nemlig enighet, i alle fall blant utredere på bakrommene, om at formuesskatt og eiendomsskatt må sees i sammenheng. Skauge-utvalget, ledet av Høyres tidligere finansminister Arne Skauge, uttrykte det slik i sin utredning i fjor:

".... en skatteomlegging fra formue til fast eiendom og arv vil bringe det norske skattesystemet mer på linje med de fleste andre OECD-lands skattesystemer. Samtidig vil en slik omlegging bidra til at skattesystemet blir mer robust overfor utviklingen med økt integrasjon og mobilitet i skattegrunnlagene mellom land."

Utvalget trakk denne konklusjonen etter en gjennomgang av OECD-landenes skattesystemer, som blant annet viste at samlet skatt på formue og eiendom utgjorde 0,9 prosent av BNP i Norge i 2000, mens tilsvarende gjennomsnittstall for OECD-landene var 1,9 prosent. Ser man bare på eiendomsskatten er forskjellene mellom Norge og andre OECD-land enda større.

Vår nåværende regjering hadde samme perspektivet i årets stortingsmelding om skattereform, i alle fall i tilløpet. Figuren nedenfor er ganske lik den Skauge-utvalget viste og viser at lite har forandret seg fra 2000 til 2002:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer