Sunne matvarer øker mest:

- Mye penger å spare

Prisen på sunn mat har skutt i været det siste året, ifølge SSB. Det er likevel mulig å spise både sunt og holde prisen nede, og jobben starter i kjøleskapet, mener forbrukerøkonom.

SSBs prisoversikt viser at sunne matvarer øker mest i pris. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SSBs prisoversikt viser at sunne matvarer øker mest i pris. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har sett i lengre tid at mye av den sunne maten, som frossen fisk, frukt og grønt, har blitt dyrere. Samtidig har mye av den usunne maten, som godteri, brus og sjokolade, blitt billigere, sier forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank til Din Side.

Statistisk sentralbyrå (SSB) måler prisutvikling på nesten alle mat- og drikkevarer forbrukerne kjøper, og nå har oversikten fra mars 2022 til mars 2023 kommet.

Den viser at hele ni av de ti matvarene som har økt mest i pris er sunne matvarer.

- Det er en kjent problemstilling. Det er klart at man ønsker at de sunne matvarene skal være billigere, men all den tid det ikke er sånn, så mener jeg at vi som forbrukere er nødt til å være fornuftige om man ønsker å spare penger og spise sunt.

- Trist og uheldig

Forskere ved Folkehelseinstituttet har undersøkt hvordan muligheten for å spise sunt påvirkes av inntekt. Basert på kostholdsrådene, må norske barnefamilier i snitt bruke 21,3 prosent av sin disponible inntekt for å ha et kosthold i tråd med SIFOs referansebudsjett.

Det tilsvarende tallet for de 10 prosent med lavest inntekt er 39 prosent av inntekten. Til sammenlikning er tallet 11,9 prosent for dem med høyest inntekt, skrev FHI i mars.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer