Sparetips til skolestart

Mye skoleutstyr kan det lønne seg å kjøpe brukt

Og noen ganger sparing gi sosial gevinst også.

SKOLETID: Flere foreldre vil bruke tusenvis av kroner på nye ting til barna før skolestart, men det er ikke alltid du må kjøpe det nyeste og dyreste. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKOLETID: Flere foreldre vil bruke tusenvis av kroner på nye ting til barna før skolestart, men det er ikke alltid du må kjøpe det nyeste og dyreste. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På to år har beløpet foreldre planlegger å bruke på skoleutstyr, hårklipp, nye klær og sko til skolestart økt fra 985 til 1.341 kroner. Dette viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Det vil si at norske foreldre totalt bruker én milliard kroner på barna før skolen starter igjen.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl ber foreldre ta ansvar for hvilke signaler de sender ut ved å utstyre barna med dyre sekker, klær og mobiler til skolestart. I verdens rikeste land er det lett å sammenligne seg med andre, og foreldre bør være bevisst på at de er med på å forsterke kjøpepresset.

Her er tre sparetips til skolestart, som ikke nødvendigvis demper gleden til barna.

1. Billig og bra

Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, understreker at foreldre selvfølgelig kan unne skoleklare barn fine ting om høsten. Men, det er ikke alle som har råd til det fineste og dyreste, og det finnes heldigvis billigere alternativ.

Noe av det viktigste skoleutstyret er en god sekk med riktig passform og justeringsmuligheter. Denne trenger ikke å være kjempedyr, og i mange tilfeller er det godt mulig å kjøpe fjorårsmodeller til en billigere penge.

- De dyreste merkevarene er priset høyt. Husk at du kan få minst like godt utstyr dersom du styrer unna de merkene og butikkene som kanskje markedsføres mest, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Også når det gjelder matboks og drikkeflasker er kvalitet viktigere enn pris. Dinside har testet både drikkeflasker og termoflasker, som begge viser at det ikke er det dyreste alternativet som stikker av med seieren.

- Barna bør være godt kledd for skoleveien med vanntette, varme klær med refleks. Det finnes mye gode klær som ikke er fra de dyreste merkene, sier Sørmo.

2. Kjøp brukt

På digitale markedsplasser, som Finn.no, eller på et av høstens utallige loppemarked, kan du finne mange fine, brukte skolesaker.

- Barna vokser fort i perioder og mange har brukt skolesekken kun en kort periode før den har blitt for liten. Da er det fint at andre kan overta, sier Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Foruten sekker, finnes det også pennal og annet pent brukt skoleutstyr på Finn.

SALG AV SEKKER: Et kjapt søk på Finn.no viser at det er flere fine skolesekker til barn der ute, som ikke sprenger skolestartbudsjettet. Foto: skjermdump.
SALG AV SEKKER: Et kjapt søk på Finn.no viser at det er flere fine skolesekker til barn der ute, som ikke sprenger skolestartbudsjettet. Foto: skjermdump. Vis mer

3. Sosiale byttekvelder

I tillegg er det alltid et alternativ å la skoleutstyr gå i arv. Men, det trenger ikke å stoppe hvis det ikke er søsken i bildet.

Foreldrene bør snakke sammen og ta opp kjøp av skoleutstyr på foreldremøter, mener forbrukerøkonom Sørmo. Dette kan gjerne føre til byttekvelder.

- La barna være med på byttekveldene. Når barna får være med å bestemme og selv får velge, skaper foreldrene gode holdninger og barna blir fornøyde, sier Sørmo.

Rundt skolestart kan slike byttekvelder også bli et viktig sosialt arrangement, hvor foreldre og barn blir bedre kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer