Mye sykefravær skyldes stress

Sykefraværet i Norge er på et historisk høyt nivå. Halvparten av sykefraværet skyldes muskel og skjelettlidelser, og sykefravær på grunn av psykiske lidelser øker mest. Årsaken er mer press og stress i arbeidslivet.

Publisert

Norske arbeidsgivere og Trygdeetaten måtte i år 2000 ut med 36 milliarder kroner i sykepenger. Stressforskere hevder at minst en fjerdedel av disse utgiftene skyldes stress.

Den svenske stressforskeren Bengt Arnetz sier til VG NETT at de har sett på de totale kostnadene av sykemeldinger i Sverige, og regner med at 25 prosent av dem skyldes stress.

- Dette er til og med trolig en undervurdering, uttalte Arnetz, som legger til at norske og svenske arbeidsforhold er sammenliknbare.

Historisk høyt sykefraværSykefraværet i Norge er på et historisk høyt nivå, og arbeidsrelatert stress øker i alle land. Spesialist i rehabilitering Phylis Gabriel i International Labour Office (ILO), står bak en studie som viser at mentale lidelser koster mellom tre og fire prosent av EU-landenes brutto nasjonal produkt (BNP). I følge VG betyr dette en kostnad på omkring 37 milliarder kroner, hvis en regner ut fra fastlands-BNP for år 2000.

Studien viser at arbeidslivet bidrar til å skape eller forverre mentale lidelser som angst, nervøsitet og depresjon.

Mye av dette er relatert til stress, men hvor mye vet ikke forskerne konkret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer