Myggspray kan gi nerveskader

Insektmidler som inneholder stoffet deet er skadelige for sentralnervesystemet.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mygg, flått og andre insekter kan være plagsomme, og mange tyr til insektmidler som inneholder stoffet deet for å holde de små rakkerne unna.

Er du en myggmagnet? Deet ble oppdaget i 1953, og har siden vært det vanligste og ofte det mest effektive middelet mot insektplager.

Få en myggfri sommerkveld

Mange av myggmidlene som selges i Norge inneholder deet. Imidlertid er det ikke tillatt å selge produkter der innholdet av deet overstiger 20 prosent. Dette fordi stoffet har vist seg å kunne gi hudirritasjoner, dannelse av blemmer og arrdannelse.

Nå ser det ut til at deet kan være farlig også på andre områder.

Nervegift

Et team av franske forskere har gransket stoffets egenskaper nøye. De har funnet ut at deet ikke bare styrer atferden til insekter - stoffet er også giftig for sentralnervesystemet.

Her kan du lese hele forskningrapporten om deet

Deet hemmer nemlig aktiviteten til et viktig enzym kalt acetylkolinesterase.

Enzymet er viktig for at sentralnervesystemet skal fungere, og hemmingen skjer både hos insekter og pattedyr - med andre ord også hos mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer