Myndighetene mener vanillin er vanilje

Og dermed får isprodusentene lov til å kalle is uten vanilje for "vaniljeis".

KUNSTIG OG EKTE: Her ser du fra venstre etylvanillin, ekte vanilje og vanillin. Alt dette er vanilje, i Mattilsynets verden, til tross for at vanillin og etylvanillin blir fremstilt syntetisk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/Wikimedia Commons (public domain)
KUNSTIG OG EKTE: Her ser du fra venstre etylvanillin, ekte vanilje og vanillin. Alt dette er vanilje, i Mattilsynets verden, til tross for at vanillin og etylvanillin blir fremstilt syntetisk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/Wikimedia Commons (public domain) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har i sommer avdekket hva som skjuler seg i isen du spiser. Blant annet har vi fortalt hvordan "vaniljeisen" Sørlandsis Vanilje ikke inneholder et spor vanilje, og at den "ekte norske fløteiskremen" Pin-Up bare inneholder 22 prosent fløte.

Les mer: Her er sannheten om norsk vaniljeis
Les mer: Dette betyr de kryptiske ingrediensene i kjøpeis

UTEN VANILJE: Mange iser du ser på som norske vaniljeiser er i virkeligheten helt vaniljefrie, for eksempel Sørlandsis Vanilje og Pin-Up. Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UTEN VANILJE: Mange iser du ser på som norske vaniljeiser er i virkeligheten helt vaniljefrie, for eksempel Sørlandsis Vanilje og Pin-Up. Foto: PRODUSENTENE / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Sistnevnte er innenfor regelverket, men å kalle is uten vanilje for vaniljeis er tilsynelatende i direkte strid med flere norske forskrifter, som er rettslig bindende reguleringer alle matprodusenter må følge:

 • Merkeforskriften sier: "Merkingen skal ikke villede kjøper med hensyn til næringsmidlets egenskaper, særlig med hensyn til dets (...) sammensetning" (§5).
  Med andre ord: Mat skal merkes som det det er. Om en is merkes "vaniljeis" vil kjøper gjerne tro at den inneholder vanilje, og merkingen vil derfor kunne villede kunden om isen ikke gjør det. Da DinSide spurte våre lesere om de antok at vaniljeis inneholdt vanilje, svarte 41 prosent ja, av totalt 2.596 svar.
 • Forskrifter for produksjon, merking og omsetning av spiseis sier: "Fløteis og fløteisblandinger som tilsettes vanilje, krokan o.l. kan også omsettes under betegnelsen vaniljefløteis, krokanfløteis o.s.v."
  Med andre ord: Is som ikke tilsettes vanilje kan ikke omsettes under betegnelsen vaniljeis.

Likevel selges det is i bøtter og spann som merkes "vaniljeis", uten å inneholde et fnugg vanilje, men kunstig smakstoff som etylvanillin og vanillin.

"På en måte greit"

Det er Mattilsynets jobb å sørge for at matprodusentene følger disse forskriftene. De mottok i fjor en klage fra Forbrukerrådet på Diplom-Is sin Sol Is, som ble merket "ekte vaniljeis" uten å inneholde vanilje. Men Mattilsynet vil ikke slå ned på slik merking.

– Hvorfor tillater dere at is uten vanilje kalles vaniljeis?

– Vi har konkludert med at produkter med vanillin, som vaniljesukker, er innarbeidede begreper som har blitt brukt i alle år. Derfor har vi ikke villet slå ned på det, sier seniorrådgiver Einar Strand i Mattilsynet til DinSide.

– Så siden de alltid har brutt norske forskrifter er det greit at de fortsatt bryter norske forskrifter?

Vanillin og etylvanillin

 • Vanillin kan også kalles det langt mer usmakelige "3-metoksy-4-hydroksibenzaldehyd", og er en kjemisk forbindelse. Den finnes i naturlig vanilje, men fremstilles nå syntetisk fra blant annet rester av papirproduksjon.
 • Etylvanillin er et annet syntetisk tilsetningsstoff som smaker vanilje, og lages av petrokjemiske produkter som igjen stammer fra olje.
 • Begge har en svært mye sterkere smak enn naturlig vanilje. Det sies at vanillin smaker 400 ganger så mye som vanilje, og etylvanillin 3,5 ganger mer enn vanillin.
 • Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia, Helsedirektoratet
 • Vanilje

 • Klatreplante i orkidéfamilien med tynn stengel, store, kjøttfulle blad, luftrøtter og små, grønne blomster i klaser.
 • Fruktene er lange, smale kapsler (vaniljestenger) som tørkes og blir preparert på forskjellige måter før de kommer i handelen som et sterkt søtlig, duftende krydder.
 • Vanilje er det nest dyreste krydderet i verden, etter safran, på grunn av krevende dyrking.
 • Vaniljesmak kommer ofte fra kunstige smaksstoffer, som etylvanillin og vanillin, som har en svært mye sterkere smak enn naturlig vanilje.
 • Kilde: Store Norske Leksikon, Wikipedia


 • – Vi slår ned på villende merking, men iskrem har vi på en måte bestemt oss for at vi bør akseptere. De som bruker ekte vanilje skriver gjerne det på pakken, og da blir det kanskje sånn at forbrukeren venner seg til det, fortsetter Strand.

  – Såkalt vaniljeis uten vanilje bryter også forskriftene for isproduksjon. Er det også greit?

  – Det kommer an på hvordan man definerer vanilje. Om man etterhvert akspeterer at vanillin, og vanillinprodukter som vaniljesukker, er vanilje, så har det gått inn i språket.

  – Så i deres øyne er vanillin og vanilje det samme?

  – Så langt jeg vet er det bakgrunnen, ja, sier Strand.

  Bamas "tzatsiki" er egentlig majones – men er det lov, da?

  Seniorrådgiveren understreker at han ikke har jobbet mye med problemstillingen selv, og svarer fordi andre har sommerferie. Men Mattilsynet har også tidligere uttalt seg positivt om å kalle vanillin for vanilje.

  Forbrukerrådet reagerer

  Forbrukerrådet har som sagt klaget inn falsk vaniljeis til Mattilsynet tidligere, etter å ha sjekket en haug ingredienslister til fjorårets rapport "Vet vi hva vi spiser?". I klagebrevet skriver de blant annet: "Slik vi ser det har en forbruker grunn til å forvente at et iskremprodukt som markedsføres som "ekte vaniljeis" inneholder vanilje og ikke bare vanillin".

  – I undersøkelsen i fjor så vi eksempler på stadig mer kreativitet i produktutforming og markedsføring, og en slik utviklingen er utfordrende for forbrukerne. Forbrukerrådet etterlyser ærlighet fra matprodusentene, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet til DinSide.

  KRITISK: Fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet vil at matprodusenter skal bli mer ærlige med forbrukeren. Foto: CF-Wesenberg / Forbrukerrådet
  KRITISK: Fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet vil at matprodusenter skal bli mer ærlige med forbrukeren. Foto: CF-Wesenberg / Forbrukerrådet Vis mer


  På grunn av ferietider vil hun bare uttale seg på generelt grunnlag. Men hun trekker frem at det spesielt i desserter var mye å sette fingeren på, som "marsipankake" uten mandler, "vaniljesaus" og "vaniljeis" uten vanilje og "mandelpudding" uten mandler.

  – Det svekker tilliten til matbransjen som helhet at noen varer merkes for å gi inntrykk av at de er noe annet og bedre enn det de faktisk er. Forbrukere liker ikke å bli lurt, og de skal heller ikke bli det, konkluderer Rygg.

  Ferdig-guacamole består av erter – ikke avokado

  Forbrukerombudet, som har ansvaret for at all reklame følger norske lover og regler, ønsker ikke å uttale seg. De mener vaniljeis kun ligger på Mattilsynets bord.

  Skylder på tradisjon

  Hennig-Olsens Sørlandsis Vanilje inneholder ikke et spor vanilje, men smaksstoffene vanillin og etylvanillin. Og deres svar på hvorfor de kaller det "vaniljeis", og ikke for eksempel "is med vaniljesmak", er i tråd med det Mattilsynet forteller oss.

  – Produkter som av sedvane og gjennom tradisjon har et kjent begrep, kan i Norge fortsatt kalles det det alltid har hett. For eksempel vaniljeis med aroma, sjokoladeis laget på kakao og pistasjis uten pistasjnøtter, sier produktutvikler Målfrid Kolbjørnsen i Hennig-Olsen til DinSide.

  De skal ha vurdert å kjøre ismerker med kun ekte vanilje, men ifølge deres blindtester foretrekker nordmenn smaken av vanillin og etylvanillin, eventuelt i kombinasjon med ekte vanilje. Det samme mener salgsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is.

  – Dette er vaniljesmaken nordmenn har vokst opp med i forskjellig møter med søtsmak, som i "vaniljekrem" og "vaniljepulver", har salgsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is sagt til DinSide.

  NATURLIG, NATURLIGVIS: Førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen mener forbrukerne ønsker naturlige matvarer, og styrer unna alt som får maten til å fremstå kunstig. Foto: Markedshøyskolen
  NATURLIG, NATURLIGVIS: Førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen mener forbrukerne ønsker naturlige matvarer, og styrer unna alt som får maten til å fremstå kunstig. Foto: Markedshøyskolen Vis mer


  Ønsker det naturlige

  Det klassiske eksempelet når vi snakker om potensielt villedende merking, er de gamle "sitronbrusene" som måtte bytte navn til "brus med sitronsmak" fordi de ikke inneholdt sitron.

  Les også: Bare syv prosent steinbit i steinbit-karbonadene – Ikke å lure kundene!

  Man kunne sett for seg noe av det samme med falsk vaniljeis, som mer korrekt kan betegnes som "is med vaniljesmak". Mattilsynet nekter for at de har mottatt press fra isprodusentene til å godta vanillin-is som vaniljeis, men hadde egentlig et navneskfite vært skadelig for isprodusentene?

  – Ja, mener førstelektor Karl-Fredrik Tangen på Markedshøyskolen.

  – Det får produsentene til å virke som sleipe kjemikere som manipulerer maten din.

  Han forteller at forbrukere ofte misliker tanken på industriell produsert mat: Jo mindre bearbeiding og jo nærmere naturen, jo bedre. Det er derfor vi gladelig betaler mer for fruktjuice som ikke kommer fra konsentrat, mener Tangen. Og om et produkt må bytte navn, kan forbrukeren i tillegg oppfatte det som at noe er galt og at et løfte trekkes, som kan føre til at produktet må reetableres.

  – Så at isprodusentene frivillig bytter fra "vaniljeis" til "is med vaniljesmak" er ikke spesielt trolig?

  – Nei. Vaniljeis er begrepet forbrukerne er vant til å høre og kjøpe, og uavhengig av innhold vil produsentene bare endre det om myndighetene forlanger det. Og da hadde de nok skrevet "is med" i små bokstaver, "vanilje" i store bokstaver og "smak" med små bokstaver, avslutter Tangen.

  Få med deg: Ferdiglaget rømmedressing er egentlig majones

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer