- Myndighetene sviktet folket i Vioxx-saken

En forsker som jobber for det amerikanske legemiddelverket FDA sier det ikke er i stand til å beskytte Amerika mot farlige medisiner i sin nåværende form, noe som ble tydelig i saken om den nå tilbaketrukkede smertestillende medisinen Vioxx.

Publisert
Sist oppdatert

Doktor David Graham, som har jobbet som forsker for FDA i 20 år og hadde advart mot Vioxx, mener overvåkingen av medisinen viser hvor galt det kan gå.

Bekymring om en sammenheng mellom medisinen og hjerteproblemer har bygget seg opp i løpet av de fire årene den var på markedet. FDA satt en advarsel på medisinen, men mente de gode effektene var så viktige at de beholdt den på markedet.

Legemiddelselskapet Mercks produserte medisinen, og dets administrerende direktør har sagt at selskapet hadde tro på Vioxx hele veien, og fulgte en streng forskningsmessig prosedyre.

Les også: - Ignorerte Vioxx-risiko

Les også: Vioxx-konkurrent undersøker hjerterisiko

Les også: Fjerner livsfarlige smertestillende

35.000 nordmenn brukte Vioxx da den ble trukket tilbake 30. september etter det ble klart at den doblet risikoen for hjerteinfarkt og slag.

- Jeg vil si FDA i sin nåværende form ikke er i stand til å beskytte Amerika mot en ny Vioxx. Vi er prakisk talt forsvarsløse, sier Graham, som er nestleder for forskning i FDAs avdeling for sikker medisin, til CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer