Myntene lurer deg

Vet du hvor mye du egentlig bruker?

Kroner en, kroner to, kroner tre ... Det blir penger - også av mynter. Foto: Colourbox.com
Kroner en, kroner to, kroner tre ... Det blir penger - også av mynter. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er mynter løsningen på krisen? I USA er det i hvert fall gjort noen interessante funn når det kommer til forskjellen på sedler og mynter.

Rick Alfaro fra Sacramento la nemlig merke til at flere personer brukte mynter når de handlet i brusautomaten på kontoret hans enn tidligere. (Automaten tok både mynter og sedler.) Hans teori var at folk gikk over til å bruke mynter under finanskrisen fordi de dermed følte at de brukte mindre penger. Han spurte personen som fyller maskinene, og fikk et bekreftende svar: - Folk leter etter mynter i setet i bilen, i stedet for å bruke sedler før de går til automaten.

Alfaro gjorde seg bare en antakelse, men det viser seg at økonomer har forsket på dette fenomenet. Økonomene Priya Raghubir og Joydeep Srivastava utførte en rekke eksperimenter i USA og Kina som viste at mennesker er mye mer villige til å bruke den samme summen penger hvis de kan bruke mynter stedet for en stor seddel.

Vekk med 50-øringen?

Store sedler blir i lomma

Økonomene gjennomførte noen studier som viste at personer som fikk en dollar i mynter, og personer som fikk en dollarseddel, ikke oppførte seg på samme måte. Det var mye vanskeligere å få testpersonene med seddelen til å bruke pengene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer