Mystisk tekstmelding fra staten forvirrer folk

Sender ut sms om digital postkasse.

IKKE SVINDEL: Meldingen fra statlige Difi kan se ut som et av de mange svindelsforsøkene som florerer på mobilen. Men nei, dette handler om viktige ting. Foto: TORE NESET
IKKE SVINDEL: Meldingen fra statlige Difi kan se ut som et av de mange svindelsforsøkene som florerer på mobilen. Men nei, dette handler om viktige ting. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har i januar mottatt en melding på mobiltelefonen som de ikke skjønner stort av.

I meldingen står det at du nå har valgt e-Boks som postkasse for digital post fra stat og kommune.

Problemet er bare at mange ikke er klar over at de har valgt dette. Kanskje aner de ikke en gang hva e-Boks er.

LES OGSÅ: Har du ennå ikke skaffet deg digital postkasse?

- Ikke gjort noe aktivt

En leser som helst vil være anonym skriver til oss:

Nå har både jeg og min kone fått sms fra DIFI (et statlig direktorat) om at vi har «aktivt» valgt e-boks som leverandør av vår e-postkasse. DET HAR VI IKKE GJORT!

Allerede 29. september fikk tipserens kone melding i nettbanken sin (Nordea) om at all informasjon ville bli flyttet fra «Nettpost» til «Dokumenter».

LETT Å GÅ GLIPP AV: Meldingen i nettbanken som forteller at du nå er e-Boks-kunde er ikke så lett å få med seg. Foto: PRIVAT
LETT Å GÅ GLIPP AV: Meldingen i nettbanken som forteller at du nå er e-Boks-kunde er ikke så lett å få med seg. Foto: PRIVAT Vis mer


Dette så hun først nå, og dermed gikk hun glipp av meldingen som 17. desember fortalte at informasjonen også ville være tilgjengelig i e-Boks, som er Nordeas valgte samarbeidspartner på digital postkasse.

LES OGSÅ: Disse er klare for digital postkasse

Noe annet enn vanlig e-post

Her er det kanskje på plass med en liten oppklaring. e-Boks er en av de to digitalposttjenestene som er godkjent for post fra det offentlige. Digipost er den andre.

ALT I ÉN BOKS: E-boks er den ene av de to digtitalposttjenestene som er godkjent for offentlig informasjon. Foto: E-BOKS
ALT I ÉN BOKS: E-boks er den ene av de to digtitalposttjenestene som er godkjent for offentlig informasjon. Foto: E-BOKS Vis mer


Hensikten er at du skal motta post med større sikkerhet enn gjennom en vanlig e-postkonto.

Du logger deg inn med BankID, akkurat som i nettbanken. Og du får melding på din vanlige e-postadresse (den du har oppgitt) når det kommer noe nytt i den digitale postkassa.

Bankopplysninger, meldinger fra helsevesenet og kvitteringer for kjøp du har gjort vil deretter komme inn i din digitale postkasse.

Om du registrerer betalingskortene dine, vil kvitteringer for kjøp du har gjort via disse også havne i postkassa.

I grunnen ganske praktisk, siden du dermed får alle viktige dokumenter på ett sted, som en slags digital «Hjemmets mappe».

LES OGSÅ: Nå kan staten kreve deg for penger via nettet

- Mange har ringt oss

Torgeir Strypet, avdelingsdirektør for IT drift og utvikling hos Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), har forståelse for at noen lurte på hva meldingen betød og hvor den kom fra.

PÅGANG: - Mange har ringt og lurt på hva dette var for noe, sier avdelingsdirektør Torgeir Strypet i DIFI. Foto: DIFI
PÅGANG: - Mange har ringt og lurt på hva dette var for noe, sier avdelingsdirektør Torgeir Strypet i DIFI. Foto: DIFI Vis merDa det sto på som verst, hadde Difi rundt 1000 henvendelser om dagen. Men nå har det roet seg betraktelig, opplyser Torgeir Strypet til Dinside.

- Vi har hatt ganske mange telefoner om dette på servicesenteret vårt den siste uka. Men etter å ha fått forklart hva det dreier seg om, er de fleste fornøyd med svaret.

- Kanskje de ikke har forstått at de har gitt samtykke gjennom sin bank?

- Det er nok slik det er, ja.

Henvendelser har kommet både fra både kunder hos Nordea og andre banker, men hovedtyngden gjelder ifølge Strypet e-Boks.

LES OGSÅ: Tilbyr elektroniske kvitteringer

Brukte gammel kundedatabase

Strypet forklarer videre at e-Boks hadde en gammel base på cirka 100.000 brukere som de ønsket å tilrettelegge for offentlig post.

Derfor sendte de ut informasjon til alle sine brukere den 7. desember i fjor med oppdatering av vilkårene, slik at brukerne også kunne benytte den til post fra offentlige.

- Som et ledd i vår kvalitetssikring valgte vi å sende en SMS både til e-Boks-kundene, sier Strypet.

Han understreker at alle som har mottatt meldingen står fritt til å bytte fra Digipost til e-Boks, eller omvendt. Samtidig kan de velge å reservere seg mot slik digitalpost generelt og i stedet motta offentlig informasjon og kvitteringer på papir som før.

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at Difi også hadde sendt ut tilsvarende SMS til Digipost-brukere. Digipost opplyser at dette har skjedd etter aktivt samtykke, og ikke automatisk som følge av kundeforhold i bank, slik tilfellet er med e-Boks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer