Myten om festrøyken

En av tre røykere oppgir at de "bare røyker av og til". Men er det så mye bedre enn å røyke daglig?

Publisert
Sist oppdatert

Antallet nordmenn som røyker daglig går stadig nedover. Røykeforbud, kampanjer og høye priser bidrar til at flere slutter og færre begynner med sigarettene.

Men festrøykerne holder stand. Nå oppgir en av tre røykere at de røyker av og til, men ikke hver dag. Mange tror også at færre sigaretter gjør dem mye sunnere.

Fortsatt farligMen dessverre er det ikke slik at halvparten så mange sigaretter gjør deg dobbelt så sunn. Først når sigarettene er helt fjernet kan du regne med en vesentlig helsegevinst i forhold til dagligrøykerne.

Forskerne Rannveig Nordhagen og Ragnhild Hovengen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt har sett nærmere på norske festrøykere. I en artikkel i Tidsskriftet for Den norske lægeforening advarer de mot myten om at av-og-til røykingen er en ubetydelig helseutfordring i Norge.

Mer gift i hvert trekk- En studie viser at av-og-til-røyking øker risikoen både for tidlig død og for hjerte- og kardødelighet blant finske menn. I en nylig publisert artikkel går det også frem at effekten av å røyke mindre kan ha moderat effekt på indikatorer for helseutfall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer