Myter og fakta om Coca-Cola

Kan Cola virkelig fjerne rust? Sjekk hva brusprodusenten selv hevder.

Man hører så mye rart om disse verdenskjente boksene. Men hva er fakta, og hva er bare tull? Foto: colourbox.com
Man hører så mye rart om disse verdenskjente boksene. Men hva er fakta, og hva er bare tull? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coca-Cola er et av verdens mest kjente varemerker, men likevel verserer det en rekke myter rundt selskapet og drikken det produserer. Er det for eksempel sant at Coca-Cola er et utmerket rengjøringsmiddel?

Les også: Derfor smaker Cola best på glassflaske

Her avliver imidlertid Coca-Cola selv noen av de mest kjente mytene – og bekrefter et par av dem.

1. Syreinnholdet i et glass Cola får en tann til å gå i oppløsning

DELVIS SANT: Det er for det første ikke bare Coca-Cola som inneholder syre – det gjør også mange andre drikkevarer, som for eksempel andre kullsyreholdige brustyper, fruktjuice, saft og vin. Hvis du legger en tann i et glass med slike drikkevarer vil emaljen bli påvirket.

Hvis du imidlertid drikker disse drikkene på normal måte, vil ikke tennene forsvinne. Spyttet sørger nemlig for at den naturlige syrebalansen i munnen blir gjenopprettet, noe som er viktig for å redusere syreangrepet på tannemaljen. Det er derfor viktig å ikke gå rundt og smådrikke brus og andre sure drikker hele dagen – da er det bedre å konsentrere drikkingen til mer avgrensede perioder.

Les også: Slik får du hvitere tenner

2. Du kan få Alzheimers av aluminium fra bokser

USANT: Aluminium finnes i bokser, men også i blant annet vann, luft og matvarer som korn, kjøtt og grønnsaker. Brus på boks opptar imidlertid ikke aluminium fra boksen, da den er lakket på innsiden. Foreningen The Alzheimer’s Association avviser dessuten hypotesen om at aluminium kan føre til Alzheimer’s sykdom.

Les også: Brus kan gjør deg syk

3. Sukker i brus gjør barn hyperaktive

USANT: Det stemmer ikke. I blindtester hvor barn enten fikk brus med sukker eller brus med søtningsstoffet aspartam fant man ingen forskjell på barnas aktivitetsnivå.

Les også: Cola hjelper ikke mot kvalme og omgangssyke

4. Coca-Cola kan fjerne rust

DELVIS SANT: Coca-Cola inneholder i likhet med andre sure drikkevarer en liten mengde fosforsyre. Både Cola, annen brus, juice, saft og vin kan derfor teoretisk sett ha en liten rustløsende effekt – men rustfjerningsmidler som faktisk er laget med det formål å fjerne rust er nok mer effektive.

Les også: Derfor smaker Coca-Cola annerledes i utlandet

5. Cola kan brukes som rengjøringsmiddel

DELVIS SANT: Påstanden om at Cola kan brukes som både flekkfjerner og universalrengjøringsmiddel skyldes også syreinnholdet i drikken. Men som nevnt er dette altså noenlunde det samme som i mange andre sure drikker.

Les også: Dropp Colaen hvis du har lyst på muskler

6. I gamle dager var det kokain i Coca-Cola

USANT: Ifølge The Coca-Cola Company har kokain aldri vært noen ingrediens i Coca-Cola, selv om mange har spekulert i dette. Det er imidlertid sant at Cola inneholder ekstrakt fra kokablader (som er renset for kokaininnholdet) og kolanøtter.

Les også: Coca-Cola krymper

7. Aspartam/asulfam K kan gi vektøkning

USANT: Man har ikke påvist at kunstige søtstoffer kan forårsake vektøkning, verken hos normalvektige eller overvektige mennesker. Tvert imot kan kunstig søtede drikker være et godt hjelpemiddel hvis man er på slankekur.

Les også: Unngå kalorismellen

8. Aspartam kan føre til hjernesvulst

USANT: Søtningsstoffet aspartam består av to aminosyrer som forekommer naturlig i blant annet fisk, egg, korn, frukt og ost. Stoffet har vært på det norske markedet siden 1980-tallet, og flere studier har vist at mengden syntetiske stoffer man får i seg er marginal i forhold til hva man får i seg på andre måter.

Både Joint Expert Committee on Food Additives (som ligger under FAO/WHO) og EUs vitenskapelige komité for næringsmidler har konkludert med at aspartam er sunnhetsmessig risikofritt.

...men det er ikke alle helt enige i .

9. Coca-Cola produseres etter en hemmelig oppskrift som er gjemt i en bankboks i Atlanta

SANT: Alle hovedingrediensene i Coca-Cola står på flasken. Men blandingsforholdet mellom ingrediensene, samt aromaene som gir Coca-Cola den unike smaken, er faktisk forsvarlig plassert i en bankboks i Sun Trust Bank i Atlanta.

Les også: Her er den hemmelige Cola-oppskriften

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer