Myter og sannheter om skattelistene

Nei, listene viser ikke inntekt etter skatt. Vi avliver mytene.

Hva er egentlig sant om skattelistene? Vi guider deg i jungelen av myter og sannheter. Foto: Per Ervland
Hva er egentlig sant om skattelistene? Vi guider deg i jungelen av myter og sannheter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først: En myte, i dette tilfellet, er en utbredt falsk oppfatning, altså oppspinn som fremstilles som vedtatte sannheter. Typiske myter er at håret vokser fortere om du klipper det, eller at alle nordmenn drar på fjellet i påsken. Også når det kommer til skattelistene finnes det myter. Vi har tatt for oss noen av dem:

ALT du trenger å vite om skatt

 • Skattelistene viser ikke riktig skatt: Dette er feil. Innbetalt skatt er selve grunnlaget for skattelistene, og tallene i skattelistene stemmer overens med hva personen faktisk har betalt i skatt i 2008, etter at dette er justert for eventuell restskatt eller tilgodebeløp.
 • Inntekten som vises i listene, er inntekt etter skatt: Dette er feil, og påstanden bunner antakelig i forvirring rundt begrepet "nettoinntekt", som i dagligtalen gjerne brukes om inntekt etter skatt. Inntektstallet som vises i skattelistene er den inntekten du faktisk har betalt skatt av (etter alle fradrag), også kalt alminnelig inntekt. Årsaken til at inntekten av mange oppleves som "for lav", er fradragsposter som du ikke skatter av.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer