Myter om barneøyne

Kjerringråd forteller oss mye om synet. Men er det sant?

Publisert
Sist oppdatert

Barnet skader synet ved å sitte for nærme TVenSiden TVens fødsel har barn fått høre dette: ”Ikke sitt for nærme TVen”. Det er imidlertid ikke noe bevis for at TVen skader barneøyet. Ifølge The American Academy of Ophthalmology (AAO) kan barn fokusere på et objekt rett foran seg med mindre anstrengelse enn voksne. Derfor gjør det dem ingenting å sitte nær TVen eller holde en bok rett foran øynene. Dersom barnet alltid setter seg nær TVen, kan det imidlertid tyde på nærsynthet.

Å lese i mørket skader øyneneHvis barnet leser i mørket, vil det føle seg trøtt. Men litt lesing under dyna skader ikke øynene.

Hvis barnet tulleskjeler, vil øynene forbli sånnNei, litt lekende skjeling vil ikke føre til at barnet skjeler for alltid.

Dårlig tilpassede briller skader synetDu hørte det sikkert i barndommen du også, da du tok på deg noen andres briller for å leke: ”Nå ødelegger du synet”. Det er imidlertid ikke sant. Selv om man bruker briller for å forbedre synet, blir ikke øynene ødelagt av å bruke andres briller.

Hvis jeg har dårlig syn, vil barnet arve detDette kan dessverre være sant. Hvis du trenger briller eller har utviklet en øyesykdom (som grå stær), kan barnet ditt arve dette. Det skjer imidlertid ikke alltid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer