Coronaviruset

Én av fire har blitt coronasvindlet

Hundretusener av nordmenn har blitt forsøkt coronasvindlet de siste ukene. For én av fire har svindelforsøkene fått konsekvenser, viser en fersk undersøkelse.

SVINDEL: Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SVINDEL: Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Undersøkelsen er gjennomført av NorSIS og Næringslivets Sikkerhetsråd (NRS).

– Undersøkelsen tyder på at flere hundre tusen nordmenn har mottatt denne type svindelforsøk og titusener har blitt lurt de siste ukene. Det sier noe om behovet vi alle har for informasjon som hjelper oss å avdekke hva som er et svindelforsøk. Særlig siden denne typen svindel sannsynligvis vil øke i omfang fremover, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS, i en pressemelding.

Hver fjerde som svarer at de er blitt utsatt for coronarelaterte svindelforsøk, oppgir at det har fått eller hatt en økonomisk, digital eller sikkerhetsmessig konsekvens, fremkommer det i undersøkelsen. I hovedsak er det personene selv, eller husstanden som rammes, men 12 prosent oppgir at konsekvensen har rammet arbeidsplassen der de jobber.

– De fleste svindelforsøkene skjer via epost eller SMS og har ofte som mål å lure folk til å gi ifra seg personlige opplysninger. Mange tilpasses coronasituasjonen, forklarer Sandland.

To av ti ansatte på hjemmekontor svarer i undersøkelsen at de ikke varsler noen om svindelforsøk de blir utsatt for, mens kun én av fire oppgir at deres virksomhet har interne prosedyrer som de følger.

– At bare en av fire opplever at virksomheten de jobber for har interne prosedyrer for å håndtere denne type sikkerhetshendelser er selvsagt altfor dårlig. Samtidig er det dessverre ikke overraskende. Det sier noe om behovet for en god sikkerhetskultur og vedtatte prosedyrer som sitter hos de ansatte, sier administrerende direktør Odin Johannessen i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

Opprettet nytteside

NorSIS har sammen med NRS opprettet en informasjonsside om svindler relatert til coronaviruset, med eksempler på forskjellige svindelmetoder og informasjon om hvordan du kan unngå å bli svindlet.

– Vår oversikt viser at de fleste svindelforsøkene nå skjer via epost eller SMS. Det er som regel forsøk på phishing, som har som mål å lure deg til å oppgi personlige opplysninger. I tillegg ser vi at det foregår mye fakturasvindel og utsending av falske trusler med utpressingskrav. Mange av disse truslene tilpasses coronasituasjonen. Det illustrerer hvor raskt de kriminelle snur seg rundt og utnytter denne krisen der mange sitter på hjemmekontor alene og er usikre på hva som er reelt og hva som er et svindelforsøk, sier Sandland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer