Coronaviruset

Én av fire har blitt coronasvindlet

Hundretusener av nordmenn har blitt forsøkt coronasvindlet de siste ukene. For én av fire har svindelforsøkene fått konsekvenser, viser en fersk undersøkelse.

SVINDEL: Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SVINDEL: Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Undersøkelsen er gjennomført av NorSIS og Næringslivets Sikkerhetsråd (NRS).

– Undersøkelsen tyder på at flere hundre tusen nordmenn har mottatt denne type svindelforsøk og titusener har blitt lurt de siste ukene. Det sier noe om behovet vi alle har for informasjon som hjelper oss å avdekke hva som er et svindelforsøk. Særlig siden denne typen svindel sannsynligvis vil øke i omfang fremover, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS, i en pressemelding.

Hver fjerde som svarer at de er blitt utsatt for coronarelaterte svindelforsøk, oppgir at det har fått eller hatt en økonomisk, digital eller sikkerhetsmessig konsekvens, fremkommer det i undersøkelsen. I hovedsak er det personene selv, eller husstanden som rammes, men 12 prosent oppgir at konsekvensen har rammet arbeidsplassen der de jobber.

– De fleste svindelforsøkene skjer via epost eller SMS og har ofte som mål å lure folk til å gi ifra seg personlige opplysninger. Mange tilpasses coronasituasjonen, forklarer Sandland.

To av ti ansatte på hjemmekontor svarer i undersøkelsen at de ikke varsler noen om svindelforsøk de blir utsatt for, mens kun én av fire oppgir at deres virksomhet har interne prosedyrer som de følger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer