Momsgrensa avvikles

Én av fire vil handle mindre fra utlandet

Dette kan gi stor vekst til norsk netthandel, samt gjøre dyre varer billigere, ifølge ny undersøkelse.

MINDRE SMÅHANDEL: Sparebank 1 Østlandet har gjennomført en undersøkelse som tyder på at vi vil se mindre småhandel i utenlandske nettbutikker etter at momsgrensa fjernes i april. De er spente på hva som skjer i praksis. Foto: Robert Schlesinger/NTB Scanpix.
MINDRE SMÅHANDEL: Sparebank 1 Østlandet har gjennomført en undersøkelse som tyder på at vi vil se mindre småhandel i utenlandske nettbutikker etter at momsgrensa fjernes i april. De er spente på hva som skjer i praksis. Foto: Robert Schlesinger/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Regjeringen har besluttet å avvikle den omstridte 350-kronersgrensa, noe som skjer i to intervaller:

  • Fra 1. januar 2020 ble varer som defineres som næringsmidler, er særavgiftsbelagte eller restriksjonsbelagte, ilagt merverdiavgift (MVA) og eventuell toll fra første krone
  • Fra 1. april avvikles 350-kronersgrensa for øvrige varer, deriblant elektronikk.

Sparebank 1 Østlandet og Kantar har gjennomført en undersøkelse om hva østlendinger vil gjøre når momsgrensa avvikles. Den viser at én av fire sier de vil handle mindre fra utenlandske nettbutikker.

- Dette tyder på at vi vil se mindre småhandel fra utenlandske nettbutikker som følge av at 350-kronersgrensen oppheves, men det blir spennende å se hvor mye dette faktisk vil utgjøre i praksis, sier Hans Olav Wedvik i Sparebank 1 Østlandet.

Spår økning for norsk netthandel

Bankens undersøkelse viser samtidig at godt over halvparten av de spurte har kjøpt varer eller tjenester på Internett de siste fire ukene før intervjuene ble gjennomført. Like mange sier de planlegger å handle på nett i første halvdel av 2020, en økning på ti prosentpoeng fra i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer