Momsgrensa avvikles

Én av fire vil handle mindre fra utlandet

Dette kan gi stor vekst til norsk netthandel, samt gjøre dyre varer billigere, ifølge ny undersøkelse.

MINDRE SMÅHANDEL: Sparebank 1 Østlandet har gjennomført en undersøkelse som tyder på at vi vil se mindre småhandel i utenlandske nettbutikker etter at momsgrensa fjernes i april. De er spente på hva som skjer i praksis. Foto: Robert Schlesinger/NTB Scanpix.
MINDRE SMÅHANDEL: Sparebank 1 Østlandet har gjennomført en undersøkelse som tyder på at vi vil se mindre småhandel i utenlandske nettbutikker etter at momsgrensa fjernes i april. De er spente på hva som skjer i praksis. Foto: Robert Schlesinger/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Regjeringen har besluttet å avvikle den omstridte 350-kronersgrensa, noe som skjer i to intervaller:

  • Fra 1. januar 2020 ble varer som defineres som næringsmidler, er særavgiftsbelagte eller restriksjonsbelagte, ilagt merverdiavgift (MVA) og eventuell toll fra første krone
  • Fra 1. april avvikles 350-kronersgrensa for øvrige varer, deriblant elektronikk.

Sparebank 1 Østlandet og Kantar har gjennomført en undersøkelse om hva østlendinger vil gjøre når momsgrensa avvikles. Den viser at én av fire sier de vil handle mindre fra utenlandske nettbutikker.

- Dette tyder på at vi vil se mindre småhandel fra utenlandske nettbutikker som følge av at 350-kronersgrensen oppheves, men det blir spennende å se hvor mye dette faktisk vil utgjøre i praksis, sier Hans Olav Wedvik i Sparebank 1 Østlandet.

Spår økning for norsk netthandel

Bankens undersøkelse viser samtidig at godt over halvparten av de spurte har kjøpt varer eller tjenester på Internett de siste fire ukene før intervjuene ble gjennomført. Like mange sier de planlegger å handle på nett i første halvdel av 2020, en økning på ti prosentpoeng fra i fjor.

- Netthandelen øker stadig. Ser vi dette opp mot resultatene om at én av fire vil bruke mindre penger på netthandel fra utlandet, tyder det på at norske netthandelsaktører vil kunne oppleve en betydelig økning i år, sier Wedvik.

FRAMTIDSBLIKK: Dinside snakket med Virkes handelsdirektør Harald Andersen under Handelskonferansen i Oslo 24. september 2019. Video: Eilin Lindvoll. Vis mer

Dyre varer kan bli billigere

Samtidig som 350-kronersgrensa fjernes, innføres også en ny regel som vil påvirke handel fra utlandet:

Fra 1. april blir det nemlig tollfritak når vi bestiller tekstiler fra utlandet på under 3000 kroner, hvilket blant andre Virke har uttalt seg skeptisk til.

- Tollfritaket vil kunne virke handelsvridende og være negativt for norske butikker som må betale toll fra første krone. Fritaket på 3000 kroner betyr at utenlandske nettbutikker kan levere billigere, fordi de slipper toll. Det vil igjen føre til vekst for netthandel av litt dyrere tekstiler fra utlandet, tror Wedvik.

To eksempler på de nye reglene i praksis

Dinside skrev nylig om hva som skjer med prisen på varer etter at momsgrensa fjernes, illustrert med to eksempler:

Sjokolade - En pakke med sjokolade på ett kilo, som tidligere kostet 181 kroner (98 kroner for vare og 83 kroner for frakt), vil koste over 500 kroner, for å bruke Tolletatens eksempel:

Varens pris 98 kr
+Fraktkostnader83 kr
=Grunnlag for toll og avgifter181 kr
+Sjokoladeavgift (21,22 kr pr. kg)21 kr
=Grunnlag for MVA202 kr
+MVA 15 %30 kr
=Sum importavgifter (inklusive kjøpesum)233 kr
+Fortollingsgebyr (f.eks. Posten)299 kr
=Totalpris532 kr

Som du ser, ilegges pakken 15 prosent moms, men det er fortollingsgebyret på 299 kroner som mer enn dobler prisen på forsendelsen.

Brus - Tolletatens har også et eksempel på hvor mye det koster å bestille tre brett med brusboker, 72 stykker, etter at momsgrensa for næringsmidler ble fjernet. Varens pris på 300 kroner, som inkluderer frakt danner grunnlaget for toll og avgifter:

  • Først regnes det ut særavgift for alkoholfrie varer, som er på 4,91 kroner per liter: totalt 117 kroner.
  • Så kommer grunnavgift på engangsemballasje, som er på 1,23 kroner per enhet: totalt 89 kroner.
  • Deretter kommer miljøavgift på emballasje, som er 5,99 kroner per enhet: totalt 431 kroner.
  • Det gir en sum på 937 kroner, som brukes for å regne ut merverdiavgiften på 15 prosent som kommer på 140 kroner. Da er summen på importavgifter inkludert kjøpesum på 1077 kroner.

På toppen av dette kommer fortollingsbegyret på 299 kroner, som gir en totalpris på pakken med 72 brusbokser på 1376 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer