Trygdeskandalen

Én av tre Nav-dømte forsto ikke reglene

Samtidig sa tiltalte i 16 prosent av sakene at de ikke hadde fått med seg Navs regler.

TRYGDESKANDALEN: Trygdeskandalen sprakk høsten 2019. Da ble det kjent at Nav i en årrekke hadde feiltolket EUs trygderegler Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
TRYGDESKANDALEN: Trygdeskandalen sprakk høsten 2019. Da ble det kjent at Nav i en årrekke hadde feiltolket EUs trygderegler Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

En gjennomgang av de 77 første dommene som ble oppdaget i trygdeskandalen, viser at 32 prosent av de dømte ikke forsto Navs regler.

Samtidig sa tiltalte i 16 prosent av sakene at de ikke hadde fått med seg Navs regler.

Det viser en gjennomgang lettlestavisen Klar Tale har gjort av de 77 dommene som først ble oppdaget i trygdeskandalen.

I 37 av dommene er det nevnt at tiltalte ikke har fått med seg regler, i 25 dommer har det vært trøbbel med å forstå et tema, mens det i 12 av dommene ser ut som om Nav ikke har nådd fram med hvilke regler som gjelder.

Trygdeskandalen sprakk høsten 2019. Da ble det kjent at Nav i en årrekke hadde feiltolket EUs trygderegler, som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Siden da kan minst 86 personer ha blitt uriktig dømt for trygdesvindel, 48 av dem til ubetinget fengsel, mens tusenvis har fått krav om tilbakebetaling på feil grunnlag.

På spørsmål fra Klar Tale om hvem som har skylda hvis reglene er formulert så vanskelig at mange ikke forstår, svarer Nav-direktør Hans Christian Holte:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer