Én dram øker brystkreftfaren

Tror du vin er mer "kreftsikkert" enn øl? Da tar du feil, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samme hvilken alkohol du foretrekker, øker du nemlig risikoen for brystkreft med 30 prosent dersom du får drikker mer enn tre glass daglig. Drikker du ett glass daglig, øker risikoen med ti prosent.

Det er like høy økning som om du skulle røyket en pakke sigaretter daglig, ifølge forskerne ved Kaiser Permanente Medical Care Program i USA.

Tidligere studier har også vist en kobling mellom alkohol og byrstkreft, men det har vært uenighet om hvorvidt ulike typer alkohol er farligere enn andre. Det avkrefter de amerikanske forskerne nå.

- Vi fant at det ikke spiller noen særlig rolle om en kvinne drikker øl, vin eller likør. Det er alkoholen i seg selv, sier en av forskerne bak studien, Yan Li, til nettstedet WebMD.

Redd du har kreft? Slik undersøker du brystene dine:

Lurt av "vinmafiaen"Mer enn 70.000 kvinner deltok i den amerikanske studien. Under legebesøk fra 1978 til 1985 oppga kvinnene informasjon om blant annet drikkevaner, og i 2004 så forskerne på om de hadde fått brystkreft.

Kristina Kjærheim, overlege ved Kreftregisteret, er ikke overrasket over resultatene. Hun mener forskere lenge har vært enige om at det er alkoholen i seg selv som er farlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer