SFO/AKS-priser

Én feriedag på SFO kan koste mange hundre kroner

Svært ulik praksis for feriedager på SFO mellom kommunene.

SFO-PRISER: SFO-prisene varierer, ikke minst i ferier som vinterferien og høstferien. Foto: NTB Scanpix
SFO-PRISER: SFO-prisene varierer, ikke minst i ferier som vinterferien og høstferien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ikke anledning til å ta fri i vinterferien og har barn i småskolen, kan SFO (i Oslo: AKS) være eneste alternativ for feriedagene.

Det kan bli en dyr ferie avhengig av hvor i landet du bor, og om barnet ditt har plass på SFO til vanlig - eller ikke:

Må du kjøpe enkeltdager på SFO, kan dette koste deg opptil flere hundre kroner.

Svært forskjellige priser

Per i dag er det ingen makspris for en SFO-plass. Også når det gjelder betaling av SFO-dager i ferien, er det varierende priser og praksis.

I mange kommuner har de som går på SFO til vanlig gratis plass i vinter- og høstferien, mens de med deltidsplass eller de som ikke går på SFO til vanlig, kan kjøpe enkeltdager ved behov for dette i ferien.

Dinside har tatt noen stikkprøver av disse prisene, hvor den rimeligste prisen vi har funnet er 172 kroner per feriedag i Ullensaker kommune, mens den dyreste er 310 kroner i Østre Toten kommune.

Når det gjelder noen av de større kommunene, er disse feriene inkludert i månedsprisen for heltids- og deltidsplass i Bergen kommune. Kjøp av enkeltdager er ikke et generelt tilbud, men knyttet til uforutsette behov hos en familie ved for eksempel sykdom, får vi opplyst av kommunen.

Tromsø kommune opplyser om at SFO-plass i disse feriene er inkludert i den faste månedsprisen, både for deltids- og heltidsplass, i tillegg til kortere dager i romjula og påska.

Det er derimot ikke mulig å betale for enkeltdager i feriene.

For å finne ut hvilke priser som gjelder på SFO i din kommune, kan du søke etter vedtektene for SFO som alle kommuner skal ha tilgjengelig.

Slik er reglene

Men hva sier egentlig reglene om hvor mye kommunen kan ta betalt for SFO-plassen, i ferier eller på skoledager?

Ifølge Utdanningsdirektoratet (Udir) kan kommunen kreve at utgiftene til skolefritidsordningen dekkes gjennom foreldrebetalingen. De sier videre at egenbetalingen skal være begrenset til å dekke kommunens utgifter.

- Foreldrebetalingen reguleres i vedtekter for SFO som kommunen fastsetter. Vedtektene skal gi foreldrene informasjon slik at de kan vurdere innhold og kvalitet i forhold til pris. De skal også sikre at forholdene ikke forandrer seg underveis i et skoleår, som for eksempel at gruppestørrelsen blir utvidet ubegrenset, får vi opplyst av seniorrådgiver Linda Sørfjord i Udirs kommunikasjonsstab.

Lavere SFO-priser

Venstre er ett av partiene som tidligere har uttalt seg om SFO-prisene generelt til Dinside.

- Denne saken illustrerer godt behovet for lavere priser i SFO. Det skal ikke være hvor du bor som avgjør om du kan benytte deg av dette viktige tilbudet, verken i ferier eller til hverdags, sier Guri Melby, utdanningspolitisk talskvinne i Venstre til Dinside.

Melby sier at de kjenner til at pris er en av hovedårsakene til at noen barn ikke går i SFO, og hun legger til at kanskje er det også de barna som trenger tilbudet aller mest.

- Derfor prioriterte Venstre nettopp gratis SFO for lavinntektsfamilier i regjeringsforhandlingene, og derfor vil vi sørge for at dette blir gjennomført i løpet av regjeringsperioden, hevder Melby.

De mener derimot ikke at det er behov for en makspris på SFO, slik det er for barnehagene.

- Vi har ikke tatt initiativ til å innføre et generelt pristak. SFO er kommunenes ansvar og det må være rom for å differensiere både innhold og pris, sier Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer