Én god grunn til å bruke solkrem

Dette er den vanligste formen for hudkreft. Sjekk hvordan du kan unngå å få det.

En regner med at 80 prosent av basaliomer er i ansiktet, og av disse er 30 prosent på nesen. Foto: Science Photo Library
En regner med at 80 prosent av basaliomer er i ansiktet, og av disse er 30 prosent på nesen. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du glad i å sole deg? Da bør du lese videre.

Basaliomer er den vanligste formen for hudkreft, og blir ofte omtalt som den «snille» typen.

På fagspråket omtales basaliomer som basalcellekarsinom, skriver hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no, som i likhet med DinSide eies av Aller Internett.

Basaliomer er en kreftform som ikke sprer seg til andre steder i kroppen, men som allikevel må behandles da den vil fortsette å vokse og forårsake skade lokalt i huden.

De fleste kan rammes

Forekomsten av basaliomer har økt jevnt over de siste 50 år. Personer med lys hud har høyest risiko, og det er en viss overhyppighet hos menn. Basaliomer er vanligst i en alder mellom 60-80, men kan ifølge Guldbakke også forekomme i yngre alder.

Livstidsrisikoen for et basaliom er estimert til 33-39 prosent hos menn, og 23-28 prosent hos kvinner.

Flere risikofaktorer

Både genetiske og miljøfaktorer er medvirkende i utvikling av basaliomer. De viktigste risikofaktorene for basaliom er:

1. Soleksponering: Den viktigste risikofaktoren for all hudkreft er eksponering til sollys. Ultrafiolette stråler påvirker arvematerialet i huden. Total soleksponering igjennom et liv og episoder med solbrenthet er av betydning. Både vanlig sollys og solarier øker risikoen for basaliomer. 2. Strålebehandling: Strålebehandling øker risikoen for basaliomer i bestrålt område. Det er ikke uvanlig å se utvikling av hudkreft i områder som har fått strålebehandling. Det er dog en latens periode på opp til 15-20 år. 3. Immunforsvaret: Alle faktorer som hemmer immunforsvaret øker risikoen for hudkreft. Dette kan være medikamenter, infeksjon (HIV) eller andre kreftformer. Vanligst er bruk av medisiner som hemmer immunforsvaret. Pasienter som tar slike medikamenter har en økt risiko for hudkreft. 4. Arsenikk: Eksponering til arsenikk øker risikoen for basaliomer. Dette er ikke en veldig aktuell problemstilling i Norge, men et større problem i enkelte utviklingsland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer