Studielån

Én måned - tre rentebelastninger

Lånekassen forklarer hvorfor.

METER´N: Bioingeniør-studentene og fadderne Gudrun Østeraas og Sondre Engelund ved OsloMet blir testet. Reporter: Øystein Andersen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Når var sist du var inne og så på nedbetalingsplanen for studielånet ditt?

Sannsynligvis er dette noe som skjer ved automatisk trekk hver måned, slik at du slipper å ofre det én eneste tanke når trekkdatoen nærmer seg.

Men, hvis du går inn og ser på kontobevegelsene ved å logge inn på Dine Sider hos Lånekassen, vil du kanskje se som oss at det er flere rentebelastninger mellom innbetalingene.

Frykt ikke - ingenting er feil

Alle som betaler ned studielån hos Lånekassen har minst én rentebelastning i måneden når forrige måned avsluttes, men det kan også skje rentebelastning ved andre anledninger - dette er mest vanlig ved innbetalinger.

IKKE FEIL: Du blir ikke belastet for mer enn du skal selv om det er flere rentebelastninger på studielånet ditt. Foto: skjermdump.
IKKE FEIL: Du blir ikke belastet for mer enn du skal selv om det er flere rentebelastninger på studielånet ditt. Foto: skjermdump. Vis mer

- Før vi gjør noe med lånet til kunden, sørger vi for at rentesaldoen er oppdatert. Det medfører en rentebelastning av lånet for perioden som har gått siden forrige rentebelastning. Deretter posterer vi innbetalingen, forklarer kommunikasjonsrådgiver Hanne Bjertnes i Lånekasser overfor Dinside.

- Dette gjør at du kan ha mange rentebelastninger i løpet av én måned, men det medfører ikke noen form for dobbel rentebelastning, bare at du har mest mulig oppdatert rentesaldo underveis i løpet av måneden, sier hun videre.

Følg med på studielånet - i nettbanken

Nå har Lånekassen klar en løsning for visning av studielån-saldo hos DNB, Sbanken og Sparebank 1 i deres nett- og mobilbanker.

I første omgang er det kun mulig å se gjelda i nett- og mobilbanken, mens selve administreringen av gjelda skjer gjennom Lånekassens nettsider.

Og, studiegjelda di dukker ikke opp i nett- og mobilbanken helt uten videre:

  • Første gang må kunden gi samtykke gjennom Altinn.
  • Neste gang kunden logger inn i nett- og mobilbanken, hentes saldo automatisk så lenge samtykket fortsatt er gyldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer