Endret trygdeoppgjør 2021

Én million får ekstrautbetaling

Disse pensjonistene får økt årlig pensjon og etterbetaling fra mai, på grunn av at årets trygdeoppgjør er gjennomført på nytt. Denne ekstrabetalingen kan utgjøre en tusenlapp ekstra.

EKSTRAPENSJON: Det endrede trygdeoppgjøret betyr rundt tusen kroner mer i årlig pensjon og en etterbetaling fra mai til november på cirka 600 kroner for den enkelte pensjonist. Foto: Norges Bank/Nav
EKSTRAPENSJON: Det endrede trygdeoppgjøret betyr rundt tusen kroner mer i årlig pensjon og en etterbetaling fra mai til november på cirka 600 kroner for den enkelte pensjonist. Foto: Norges Bank/Nav Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget vedtok tidligere i år at alderspensjoner under utbetaling skulle få årslønnsvekst i 2021 på 3,83 prosent.

Reguleringen av pensjonene må derfor gjennomføres på nytt, og pensjonistene dette gjelder vil få utbetalt den oppjusterte pensjonen i desember - med etterbetaling fra mai til november.

- Nær én million pensjonister får nå økt årlig pensjon og etterbetaling tilbake til mai, bekrefter arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i en pressemelding.

Så mye ekstra får pensjonistene

Det endrede trygdeoppgjøret betyr rundt tusen kroner mer i årlig pensjon og en etterbetaling fra mai til november på om lag 600 kroner for den enkelte pensjonist.

Navs fagavdeling skriver til Vi.no at overgangsordningen vil gi en omregning av alderspensjonen med virkning fra 1. mai 2021. For en gjennomsnittlig alderspensjonist vil etterbetalingen fra mai utgjøre 78 kroner i måneden før skatt. Etterbetalingen i desember vil gjelde for månedene mai til november, og utgjøre 546 kroner, ifølge Nav.

Hvor mye får så de som mottar minstepensjon etterbetalt ekstra i desember?

Også justeringen av minste pensjonsnivå gjelder med virkning fra 1. mai 2021. For en enslig minstepensjonist utgjør dette 97 kroner i måneden før skatt. Etterbetalingen for mai til november vil utgjøre 679 kroner, svarer Navs fagavdeling overfor Vi.no, og legger til:

For en minstepensjonist som er gift med en annen alderspensjonist, som ikke selv har minstepensjon, vil økningen i pensjonen være 73 kroner i måneden før skatt, og etterbetalingen for mai til november vil utgjøre 511 kroner.

TREDELT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan pensjonen din er bygget opp. Video: Storebrand Vis mer

Noen må vente lenger på pengene

Om lag én million saker omregnes, og de fleste av disse vil bli behandlet maskinelt. Disse vil få utbetalt den oppjusterte pensjonen i desember, med etterbetaling fra mai til november, opplyser regjeringen i sin pressemelding.

Rundt 5000 saker vil imidlertid behandles manuelt, og disse anslås å være behandlet innen utgangen av februar 2022. Saker med supplerende stønad vil også behandles manuelt, og det antas at også de vil være behandlet innen utgangen av februar 2022.

Ifølge Nav vil de aller fleste få etterbetalingen i desember, men siden enkelte saker må behandles manuelt kan disse ta noe mer tid. Og selv om utbetaling av din vanlige pensjon er trekkfri i desember, vil det bli gjort skattetrekk av etterbetalingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer