Lekkasje fra statsbudsjettet 2021

Én million får høyere egenandel

Helsebehandling blir dyrere hvis regjeringen får det som de vil og slår sammen frikortene.

DIY: Tannlege Johan Øistad fikk tannpine i påska og hadde ikke annet valg enn å rotfylle sin egen tann. Video: Johan Øistad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. oktober får vi svar på hvor mye regjeringen vil vi skal betale i egenandel for behandling i helsevesenet.

Regjeringen har nemlig tidligere tatt til orde for å slå sammen frikort 1 og 2, fordi den ønsker å gjøre ordningen enklere for helseadministrasjonen Helfo, behandlerne og de som bruker helsetjenestene.

Økte utgifter på inntil 750 kroner årlig

Anslag fra regjeringen viser at vi må betale maksimalt 2900 kroner i egenandeler hvis frikortene slås sammen til ett, skriver Fagbladet, og lister opp følge konsekvenser:

  • Dette vil i så fall bety at i overkant av én million nordmenn vil få økte utgifter til helsetjenester som følge av sammenslåingen (inntil 750 kroner i året, anslår Helse- og omsorgsdepartementet)
  • På den annen side vil rundt 450.000 nordmenn spare inntil 1500 kroner i året som følge av sammenslåingen, anslår departementet.

Uenighet om endringsbehov

LO påpeker i sitt høringssvar at ønsket om forenkling også kan føre til økonomiske innstramminger, da «gjerne for mindre grupper, men ikke desto mindre alvorlig nok for dem det gjelder».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer