Lekkasje fra statsbudsjettet 2021

Én million får høyere egenandel

Helsebehandling blir dyrere hvis regjeringen får det som de vil og slår sammen frikortene.

DIY: Tannlege Johan Øistad fikk tannpine i påska og hadde ikke annet valg enn å rotfylle sin egen tann. Video: Johan Øistad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. oktober får vi svar på hvor mye regjeringen vil vi skal betale i egenandel for behandling i helsevesenet.

Regjeringen har nemlig tidligere tatt til orde for å slå sammen frikort 1 og 2, fordi den ønsker å gjøre ordningen enklere for helseadministrasjonen Helfo, behandlerne og de som bruker helsetjenestene.

Økte utgifter på inntil 750 kroner årlig

Anslag fra regjeringen viser at vi må betale maksimalt 2900 kroner i egenandeler hvis frikortene slås sammen til ett, skriver Fagbladet, og lister opp følge konsekvenser:

  • Dette vil i så fall bety at i overkant av én million nordmenn vil få økte utgifter til helsetjenester som følge av sammenslåingen (inntil 750 kroner i året, anslår Helse- og omsorgsdepartementet)
  • På den annen side vil rundt 450.000 nordmenn spare inntil 1500 kroner i året som følge av sammenslåingen, anslår departementet.

Uenighet om endringsbehov

LO påpeker i sitt høringssvar at ønsket om forenkling også kan føre til økonomiske innstramminger, da «gjerne for mindre grupper, men ikke desto mindre alvorlig nok for dem det gjelder».

Helse- og omsorgsdepartementet mener sammenslåingen vil gi en mer rettferdig ordning for folk som bruker helsetjenester som nå er under begge frikortordningene. Departementet mener også at mange brukere og behandlere opplever dagens løsning med to egenandelsordninger som «forvirrende».

Dette er Fagforbundet uenige i. De mener at dagens ordning med to ulike frikort er ikke vanskelig for folk å forholde seg til.

Så, hva er dagens ordning?

I dag er det to ulike frikort, som du får etter å ha betalt egenandeler, hvor begge to til sammen utgjør 4636 kroner.

  • Frikort 1 innebærer at pasienten må betale 2460 kroner i egenandel for behandlinger før han/hun får frikort, som videre betyr at resten av behandlingene det året blir helt gratis. Dette gjelder behandling hos lege, psykolog, samt medisiner og medisinsk utstyr, reiseutgifter i forbindelse med behandling hos spesialist, røntgen, laboratorieprøver og helsehjelp på poliklinikk.
  • Frikort 2 innbærer at pasienten må betale 2176 kroner i egenandel for behandlinger før han/hun får frikort. Dette er for behandling hos fysioterapeut, enkelte tannsykdommer, rehabiliteringsopphold og behandlingsreiser til utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer