Trygg Strømhandel

Én million har ikke strøm fra denne lista

Bare to av tre har strøm fra et «trygghetssertifisert» selskap. Ordningen kritiseres av Forbrukerrådet.

STRØMSJOKK: Rekordhøye strømpriser gjør at mange frykter sjokkregning, men noen enkle grep kan senke utgiftene noe. I saken under kan du lese om ny ordning som skal gjøre hverdagen tryggere for strømkundene. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Av 33 påmeldte strømselskap, er nå 24 sertifisert via ordningen Trygg Strømhandel, melder Energi Norge.

Hva så med de som ikke er sertifisert?

- Av de 33 strømselskapene er det ingen som ikke har bestått revisjonen, men for noen er revisjonen ikke ferdigstilt ennå. Disse har bedt om mer tid for å kunne tilrettelegge, slik at deres interne systemer og prosesser oppfyller kravene i rammeverket for sertifikatet, svarer pressesjef Per Wiggo Richardsen i DNV overfor Dinside.

Så snart de resterende strømselskapenes interne arbeid er fullført, vil vi kunne foreta den første sertifiseringsrevisjonen, ifølge ham.

Én million har usertifisert strømleverandør

Totalt har de sertifiserte strømselskapene to millioner strømkunder i Norge, og dekker dermed to tredeler av Norges husholdninger, ifølge Energi Norge.

Det betyr med andre ord at én tredel - altså omtrent én million strømkunder - har et ikke-sertifisert strømselskap, skriver Nettavisen.

– Ingen garanti

Men hvilken betydning får egentlig Trygg Strømhandel-sertifiseringen for oss forbrukere? Betyr det at vi aldri vil bli lurt av strømselgere igjen?

– Sertifiseringen er dessverre ingen garanti for at du ender opp med den beste strømavtalen, svarer jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet Dinside på dette spørsmålet.

– Det er positivt at strømselskapene forsøker å rydde opp i strømmarkedet, men denne sertifiseringsordningen er i all hovedsak en oppramsing av allerede lovpålagte krav som gjelder alle som selger strøm, utdyper han.

Dette merket kjennetegner sertifiseringen «Trygg Strømhandel». Foto: Øystein B. Fossum
Dette merket kjennetegner sertifiseringen «Trygg Strømhandel». Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Vil forsterke tilliten

Richardsen i DNV bekrefter at som enhver sertifisering, er heller ikke Trygg Strømhandel en garanti for at alt er korrekt, men at sertifiseringsordningen uansett er en forbedring og et virkemiddel for å forsterke forbrukerens tillit til de sertifiserte strømleverandørene.

– Selskapene som er sertifiserte har bekreftet at de har interne systemer for kvalitetssikring på plass, og at deres ansatte har nødvendig opplæring og kompetanse. Dette hjelper en bedrift også til å etterleve lovpålagte krav, sier Richardsen.

Videre hevder han at det ikke er korrekt at Trygg Strømhandel er en ordning som i all hovedsak ramser opp av allerede lovpålagte krav, som Forbrukerrådet framholder.

– Som sertifiseringsselskap har vi gjennom revisjon av strømleverandørenes systemer og rutiner sett til at selskapene selv får bedre kontroll på hvordan nye strømprodukter utformes, kommuniseres, selges og følges opp, sier han.

Flere grunnleggende problem

Ifølge forbrukerjurist Iversen løser Trygg Strømhandel ikke de grunnleggende utfordringene i strømmarkedet, som han ramser opp her:

  • Det er fortsatt nær umulig å vite hva vi som forbrukere faktisk betaler for strømmen, samt sammenligne tilbudene.
  • I tillegg er det ikke kommet på plass krav om at strømselskapene må opplyse hvor lenge de garanterer for prisen de oppgir, slik at de fortsatt kan endre denne med 14 dagers varsel.

Forbrukerrådets klare anbefaling er derfor fortsatt å gå inn på Strømpris.no og velge spotavtalene som kommer opp på topp der. Her er det garantert at avtalen varer i minst tolv måneder, og du kan kan også legge inn SMS-varsel for å få beskjed når garantiperioden er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer