Regnskap i salgsoppgave til bolig

Én regnskapspost er viktigere enn de andre når du skal kjøpe bolig

Ikke alle minus er negative for borettslaget eller sameiets økonomi.

DETTE BETYR REGNSKAPET I SALGSOPPGAVEN: Regnskap til borettslag eller sameier følger som regel med informasjonen du får om boliger til salgs, og du må ikke lese og forstå alt i regnskapet for å kjøpe boligen. Men se etter «disponible midler» - det bør ikke være i minus. Foto: Kristin Sørdal
DETTE BETYR REGNSKAPET I SALGSOPPGAVEN: Regnskap til borettslag eller sameier følger som regel med informasjonen du får om boliger til salgs, og du må ikke lese og forstå alt i regnskapet for å kjøpe boligen. Men se etter «disponible midler» - det bør ikke være i minus. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du kjøpe bolig bør du lese tilstandsrapporten som følger med salgsoppgaven nøye.

Ofte følger også regnskapet og referatet fra siste generalforsamling med i salgsoppgaven. Her ligger mange viktige opplysninger om økonomien og driften av borettslaget eller sameiet, som det er avgjørende at du vet om før du kjøper boligen.

Spesielt regnskapet kan være vanskelig å forstå. Hvilke poster og tall bør du se på, og betyr alle minus at økonomien er dårlig?

Sjekk disponible midler

Ifølge Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB, bør en boligkjøper ha en viss kunnskap om regnskap, samt hva det innebærer å bo i et borettslag eller sameie. Her er det lurt å stille spørsmål til de som kjenner boligen.

– Dette er kanskje noe av det viktigste du spør selger eller mekler om. Selv om mekleren er engasjert av boligselgeren, har vedkommende plikt til å gi kjøper innsikt i løpende og kommende utgifter, sier Dalsbø.

Slik informasjon skal også stå tydelig i salgsoppgaven, så advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund mener at det ikke skal være nødvendig for boligkjøper å lese regnskapet fra a til å.

– Du bør sjekke at borettslaget har disponible midler, altså penger på bok. Lite vedlikehold over flere år og lite penger spart opp, er et dårlig tegn, sier Leisner.

Enkelt forklart er disponible midler de pengene borettslaget har etter at eventuelle skyldige beløp til leverandører er betalt, for eksempel etter et større vedlikehold.

Dalsbø i DNB anbefaler deg også å sjekke fellesgjelden til borettslaget, som er avgjørende for de månedlige kostnadene du får som boligeier. Avdragsfrie lån, som er vanlig i nye borettslag og sameier, eller bundet lånerente, er faktorer som kan øke kostnadene dine i framtida.

Minus er ikke bare negativt

Obos er Norges størst boligbyggelag og -forvalter og er forretningsfører for flere borettslag og sameier. Forvaltningssjef Johnny Ademaj er enig i at regnskap kun er et supplement til annen informasjon om boligen i salgsoppgaven, tilstandsrapporten og årsberetningen.

Han legger til at hvis enkelte poster i regnskapet viser at borettslaget går i minus, er ikke dette utelukkende negativt. Etter større vedlikehold er det ikke unormalt at resultatet viser underskudd.

VIKTIGE TALL: Det er lurt å sjekke at borettslaget eller sameiets disponible midler i regnskapet ikke går i minus. Dersom borettslaget har bygget opp en solid buffer, er det mindre sjanse for at de månedlige kostnadene dine øker ved vedlikehold av fellesarealene. Foto: skjermdump.
VIKTIGE TALL: Det er lurt å sjekke at borettslaget eller sameiets disponible midler i regnskapet ikke går i minus. Dersom borettslaget har bygget opp en solid buffer, er det mindre sjanse for at de månedlige kostnadene dine øker ved vedlikehold av fellesarealene. Foto: skjermdump. Vis mer

– Hvis de disponible midlene går i minus, derimot, er det grunn til å være skeptisk, sier Ademaj.

Men, husk at stort vedlikeholdsetterslep ikke vises i regnskapet. Det må du lete etter i tilstandsrapport og årsberetningen fra styret, som ofte har informasjon om tidligere og kommende oppussing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer