Regnskap i salgsoppgave til bolig

Én regnskapspost er viktigere enn de andre når du skal kjøpe bolig

Ikke alle minus er negative for borettslaget eller sameiets økonomi.

DETTE BETYR REGNSKAPET I SALGSOPPGAVEN: Regnskap til borettslag eller sameier følger som regel med informasjonen du får om boliger til salgs, og du må ikke lese og forstå alt i regnskapet for å kjøpe boligen. Men se etter «disponible midler» - det bør ikke være i minus. Foto: Kristin Sørdal
DETTE BETYR REGNSKAPET I SALGSOPPGAVEN: Regnskap til borettslag eller sameier følger som regel med informasjonen du får om boliger til salgs, og du må ikke lese og forstå alt i regnskapet for å kjøpe boligen. Men se etter «disponible midler» - det bør ikke være i minus. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du kjøpe bolig bør du lese tilstandsrapporten som følger med salgsoppgaven nøye.

Ofte følger også regnskapet og referatet fra siste generalforsamling med i salgsoppgaven. Her ligger mange viktige opplysninger om økonomien og driften av borettslaget eller sameiet, som det er avgjørende at du vet om før du kjøper boligen.

Spesielt regnskapet kan være vanskelig å forstå. Hvilke poster og tall bør du se på, og betyr alle minus at økonomien er dårlig?

Sjekk disponible midler

Ifølge Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB, bør en boligkjøper ha en viss kunnskap om regnskap, samt hva det innebærer å bo i et borettslag eller sameie. Her er det lurt å stille spørsmål til de som kjenner boligen.

– Dette er kanskje noe av det viktigste du spør selger eller mekler om. Selv om mekleren er engasjert av boligselgeren, har vedkommende plikt til å gi kjøper innsikt i løpende og kommende utgifter, sier Dalsbø.

Slik informasjon skal også stå tydelig i salgsoppgaven, så advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund mener at det ikke skal være nødvendig for boligkjøper å lese regnskapet fra a til å.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer