Nå begynner Nordea å sperre kontoer

Banken kan ikke anslå hvor mange kontoer det er snakk om. Kundene kan få kontoen åpnet igjen ved å legitimere seg.

NORDEA-KUNDE? Har du fortsatt ikke legitimert deg overfor banken, vil du få kontoen sperret midlertidig. Foto: NTB Scanpix
NORDEA-KUNDE? Har du fortsatt ikke legitimert deg overfor banken, vil du få kontoen sperret midlertidig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ble det klart at Sparebank1 begynner å sperre kontoene til kunder som ikke har legitimert seg etter hvitvaskingsreglene.

Også Nordea sendte før jul ut SMS-er til tusenvis av kunder med krav om at de måtte legitimere seg innen kort tid for å unngå sperring av kontoene sine. Her var det endel som måtte snu i døra på grunn av strenge passkrav fra Nordeas side - men etter at Dinside omtalte saken, fikk blant annet de med eldre førerkort benytte dette som legitimasjon overfor banken.

Nå forteller Nordea at også de har begynt å sperre kontoer midlertidig.

Fristen snart ute

Synne Ekrem, kommunikasjonssjef i Nordea, forteller Dinside at deres kunder har fått litt ulik frist på å legitimere seg.

- Dette henger sammen med at vi har kontakter kunder i bolker, etter region, kundesegment og liknende, forteller Ekrem, og legger til at endelig frist fra Finanstilsynet på å ha gyldig legitimasjon på alle kundene i henhold til hvitvaskingsloven er 17. januar.

- Vi har satt fristen noe før for kundene, siden det tar tid å få det inn i våre systemer, sier Ekrem.

Sperrer kontoer midlertidig

Ekrem forteller at de er i fortløpende dialog med kunder som er aktive kunder og hvor de fortsatt mangler informasjon, for å sperre færrest mulig.

- For de kundene der fristen har gått ut, begynner vi nå å sperre midlertidig, men det vil enkelt gjenåpnes hvis kunden legitimerer seg, forteller Ekrem.

- Hvordan skal kundene gå frem for å få gjenåpnet kontoen?

- Da må de ta kontakt med oss og legitimere seg, så blir kontoen enkelt åpnet igjen, sier Ekrem.

- Kan de også få gjenåpnet kontoer dersom de legitimerer seg etter fristen 17. januar?

- Ja, det kan de.

Kan ikke anslå antall kunder som får kontoen sperret

Ekrem sier videre at det er vanskelig å anslå hvor mange Nordea-kunder som nå vil få kontoen sin midlertidig sperret.

- Det er vanskelig å gi en anslag som blir presist nok, fordi det av naturlige årsaker alltid vil være kontoer og kundeforhold som ikke lenger er i bruk. Vi har kontoer som er i ferd med å bli avviklet eksempelvis knyttet til dødsbo, og flere kunder har flere inaktive kontoer stående i ulike banker, sier Ekrem.

Sparebank1 kunne i går fortelle at det er snakk om 10.000 kunder som de mangler legitimering av, men at de er usikre på om disse kundene er aktive.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer