Nå blir det norske mobildatapriser i hele Europa

Telenor lanserer roaming med norske priser for hele Europa, med virkning fra i morgen.

ALDRI MER DYRE FERIEREGNINGER? Å skru på dataroaming når du reiser til utlandet har for mange endt opp å bli en dyr affære.  Foto: SHUTTERSTOCK / LDPROD / SCANPIX
ALDRI MER DYRE FERIEREGNINGER? Å skru på dataroaming når du reiser til utlandet har for mange endt opp å bli en dyr affære. Foto: SHUTTERSTOCK / LDPROD / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse i dag lanserte Telenor at de innfører roaming med norske priser for hele EU og EØS-området.

Dette gjelder alle Telenors kunder, og med virkning fra i morgen, onsdag 27. april.

Men du må selv bytte til et nytt abonnement for å få roaming inkludert.

Og det er ikke helt «gratis»: Telenor halverer datakvota for å gi deg fri roaming

I mars i år lanserte Telia «hjemme-roaming» i utlandet, men dette gjelder foreløpig kun for Norden og Baltikum.

LES SAKEN: EU innfører norske mobilpriser i Europa

Du bytte til «Frihet»

Det nye tilbudet gjelder et nytt abonnement, kalt «Frihet». Det inkluderer også fri bruk at nettlagringstjenesten Min Sky, samt større datapakker, høyere hastighet og fri bruk av MMS.

DEN DYRE KNAPPEN: Mange vet at når de skrur på dataroaming, fyker mobilregningen til værs. Foto: HANNA SIKKELAND
DEN DYRE KNAPPEN: Mange vet at når de skrur på dataroaming, fyker mobilregningen til værs. Foto: HANNA SIKKELAND Vis mer


Dersom du ønsker de nye fordelene, med fri roaming, må du selv ta initiativ til å bytte til det nye «Frihet»-abonementet.

Telenor sier på pressekonferansen at alle kunder får i bruk kostnadsfri roaming ved å bytte til nytt abonnement. De understreker at byttet er gratis, og at du kan bytte selv om du har et abonnement med binding i dag.

- Vi ser at kundene bruker mer og mer data når de reiser. Den nye porteføljen inkluderer fri bruk i hele EU og hele EØS, fri bruk av mms, tale og data - og du kan bruke dette som hjemme, sier Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors mobilvirksomhet.

MÅ SELV SI IFRA: Moen i Telenor forteller til Dinside at kundene selv må si ifra om de ønsker nytt abonnement med roaming i EU inkludert. Foto: KRISTIN SØRDAL
MÅ SELV SI IFRA: Moen i Telenor forteller til Dinside at kundene selv må si ifra om de ønsker nytt abonnement med roaming i EU inkludert. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- I tillegg til inkuderer vi 14 land inn i en ny sone hvor prisene på roaming går ned, sier Moen.

Blant Telenor-kunder er det Sverige, Spania og Storbritannia som er de landene der vi bruker mest datatrafikk. Alle disse landene omfattes av det nye frie roamingområdet i det nye abonnementet.

Fri roaming i EU inkluderes også i abonnementet for barn og unge under 21, «ung».

Moen sier til Dinside at de ikke vil innføre fri roaming i alle abonnementer, men at man selv må ta initiativ til å bytte til det nye abonnementet.

- Hvorfor inkluderer dere ikke bare fri roaming i alle eksisterende abonnementer?

- Vi synes det om kunden vil ha de nye abonnementene er noe kunden selv må velge. Når vi kommer i en dialog med kunden, kan vi ta en prat om han ønsker det ene eller det andre abonnementet, vi synes det er en ålreit måte å gjøre det på - og vi har bedre erfaring med å gjøre det på den måten enn bare å legge det inn uten å ha en dialog med kunden først, sier Moen til Dinside.

Alle kunder vil få en sms fra Telenor i løpet av de neste dagene, med informasjon om de nye abonnementene.

LES OGSÅ: Telenor halverer datakvota for å gi deg fri roaming

Halvering av datapakke

Det billigste abonnementet med fri roaming vil koste 249 kroner, og inkluderer 500 MB og en hastighet på 10 Mbps.

Til sammenlikning koster det billigste Telenor-abonnementet i dag også 249 kroner, men da har du ifølge Telenor «noe mer data inkludert.»

Men i realiteten får du halvert datapakken med det nye, billigste abonnementet, sammenliknet med dagens billigste.

Det største abonnementet med 60 GB og 450 Mbps koster 799 kroner i måneden.

Slapp av, du får det garantert også

At Telenor nå lanserer «roaming inkludert» på reise i hele Europa, er selvsagt supre nyheter for deg som skal på utenlandsreise i den nærmeste tiden.

Hva er roaming?

Roaming er et engelsk uttrykk som brukes også på norsk for å betegne at sluttbruker av mobiltelefon med kundeforhold til et spesifikt mobilnett (hjemmenett) kan benytte et annet mobilnett (det besøkte nettet), utenfor hjemmenettets geografiske dekningsområde, for å få tilgang til mobiltjenester; å ringe ut, motta samtaler, sende og motta SMS/MMS og bruke datatjenester. (Kilde: Wikipedia)


Det betyr at du kan poste bilder på Instagram og Facebook direkte fra den spanske playaen i sommer, uten at det koster deg mer enn om du gjorde det fra Bø Sommarland.

Men er du ikke Telenor-kunde, skal du også ta det helt med ro, dette er nemlig noe som snart kommer til oss alle. Og det kan vi takke EU for:

I fjor bestemte EU at mobilselskapene ikke lenger skal kunne belaste kundene mer på reise i utlandet enn de gjør hjemme.

LES OGSÅ: Slik bruker du mindre mobildata

Samferdselsministeren lover det kommer «så snart som mulig»

NY AVTALE SIKRER LAVERE PRISER: At nye EU-regler innlemmes i EØS-avtalen gjør at norske brukere etter hvert kan få lavere priser og bedre rettigheter, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NY AVTALE SIKRER LAVERE PRISER: At nye EU-regler innlemmes i EØS-avtalen gjør at norske brukere etter hvert kan få lavere priser og bedre rettigheter, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


For bare noen dager siden kunne samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fortelle at EUs regler om nettnøytralitet og internasjonal gjesting nå innlemmes i EØS-avtalen, slik at også norske brukere etter hvert kan få lavere priser og bedre rettigheter.

– Ved å delta i denne avtalen, vil vi bidra til å sikre et åpent og ikke-diskriminerende internett, og til å fjerne ekstrakostnadene for å bruk av mobiltelefon, nettbrett og PC ved reise i EU. Priser for gjestingstjenester på nivå med nasjonale priser, vil trolig innebære at vi i større grad bruker mobiltelefon og data på samme måte og i samme grad ved reise i EØS-området som hjemme, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Han forteller videre at det nå arbeides med å få det nye regelverket gjennomført nasjonalt i de tre EFTA-landene slik at endringen i EØS-avtalen kan tre i kraft.

- Nasjonalt setter vi inn ressurser i dette arbeidet, slik at vi kan få nytte av de nye reglene så snart som mulig, sier Solvik-Olsen.

LES OGSÅ: Hva er 4G Tale?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer