Regler for forbrukslån

Nå blir det vanskeligere å ta opp forbrukslån

Regjeringen varsler innstramminger på forbrukslånsmarkedet over nyttår. Forbrukerrådet er positive til dette.

ET GODT, NYTT ÅR: Jorge Jensen i Forbrukerrådet tror forbrukerne vil møte et mer balansert og bærekraftig marked i 2019 med innstrammingen for forbrukslån, gjeldsregistre og revisjon av inkassoloven. Foto: John Trygve Tollefsen
ET GODT, NYTT ÅR: Jorge Jensen i Forbrukerrådet tror forbrukerne vil møte et mer balansert og bærekraftig marked i 2019 med innstrammingen for forbrukslån, gjeldsregistre og revisjon av inkassoloven. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Siv Jensen kaller den nye forskriften for forbrukslån en «nyttårsgave» i et intervju på NRK Dagsnytt tirsdags morgen. Det vil nemlig innføres strengere regler for forbrukslån allerede fra nyttår.

Finansdepartementet har invitert flere banker og aktører i finansbransjen til et møte 11. desember, for å diskutere den urovekkende utviklingen i kredittgjeld og forbrukslån, samt hvilke tiltak som kan settes inn på dette feltet.

- Dette er en lovende pakke, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, til Dinside.no etter møtet.

Forslag kan bli forskrift

Fagdirektøren var til stede på møtet. Han tror at forbrukslånsforskriften blir mer eller mindre som forslaget departementet mottok fra Finanstilsynet, som hadde høringsfrist 6. desember.

I Finanstilsynets forslag trekkes det blant annet fram tre krav de mener vil bidra til en forsvarlig utlånspraksis for forbrukslån:

  1. Lånsøkerne skal vurderes på grunnlag av utfyllende informasjon om lånesøkers inntekter og utgifter og gjelds- og formuesforhold. Inntekts- og formuesforhold skal sjekkes mot likningsdata og gjeldsopplysninger skal sjekkes mot gjeldsregister.
  2. Dersom kunden ikke har tilstrekkelige midler til å dekke normale utgifter til livsopphold etter en renteøkning på fem prosentpoeng på den samlede gjelden, eller samlet gjeld utgjør mer enn fem ganger årsinntekten, skal lån ikke innvilges.
  3. Låneavtalen skal inneholde krav om avdragsbetaling og lengste løpetid, og det skal ikke innvilges lån med løpetid over fem år.

Det er kommet 42 svar på Finanstilsynets forslag, hvorav flere av respondentene var i møtet i Finansdepartementet tirsdag 11. desember.

- En god pakke

Allerede i januar kommer det første av to gjeldsregistre til å være i drift. Målet med registrene er å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige.

Sammen med ny forskrift for forbrukslån og revidert inkassolov, mener Forbrukerrådet at «totalpakken» er lovende for forbrukerne dersom alle forslagene går gjennom.

- Jeg tror forbrukerne vil møte et mer balansert og bærekraftig marked, både når det gjelder forbrukslån, gjeld og inkasso, sier fagdirektør Jensen til Dinside.no.

Ifølge ham var finansminister Siv Jensen svært tydelig på at departementet tar dette alvorlig. Til NTB sier hun at de ønsker seg et profesjonsansvar, slik at banken kan bli stilt til ansvar dersom de gir lån til personer som åpenbart ikke har betalingsevne.

I tillegg anerkjente bankene som var til stede (DNB, Bank Norwegian, Santander Consumer Bank, Monobank og Sparebank 1) også behovet for strengere regulering av forbrukslån.

Annonse: Les mer om forbrukslån

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer