Regler for forbrukslån

Nå blir det vanskeligere å ta opp forbrukslån

Regjeringen varsler innstramminger på forbrukslånsmarkedet over nyttår. Forbrukerrådet er positive til dette.

ET GODT, NYTT ÅR: Jorge Jensen i Forbrukerrådet tror forbrukerne vil møte et mer balansert og bærekraftig marked i 2019 med innstrammingen for forbrukslån, gjeldsregistre og revisjon av inkassoloven. Foto: John Trygve Tollefsen
ET GODT, NYTT ÅR: Jorge Jensen i Forbrukerrådet tror forbrukerne vil møte et mer balansert og bærekraftig marked i 2019 med innstrammingen for forbrukslån, gjeldsregistre og revisjon av inkassoloven. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Siv Jensen kaller den nye forskriften for forbrukslån en «nyttårsgave» i et intervju på NRK Dagsnytt tirsdags morgen. Det vil nemlig innføres strengere regler for forbrukslån allerede fra nyttår.

Finansdepartementet har invitert flere banker og aktører i finansbransjen til et møte 11. desember, for å diskutere den urovekkende utviklingen i kredittgjeld og forbrukslån, samt hvilke tiltak som kan settes inn på dette feltet.

- Dette er en lovende pakke, sier Jorge B. Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, til Dinside.no etter møtet.

Forslag kan bli forskrift

Fagdirektøren var til stede på møtet. Han tror at forbrukslånsforskriften blir mer eller mindre som forslaget departementet mottok fra Finanstilsynet, som hadde høringsfrist 6. desember.

I Finanstilsynets forslag trekkes det blant annet fram tre krav de mener vil bidra til en forsvarlig utlånspraksis for forbrukslån:

  1. Lånsøkerne skal vurderes på grunnlag av utfyllende informasjon om lånesøkers inntekter og utgifter og gjelds- og formuesforhold. Inntekts- og formuesforhold skal sjekkes mot likningsdata og gjeldsopplysninger skal sjekkes mot gjeldsregister.
  2. Dersom kunden ikke har tilstrekkelige midler til å dekke normale utgifter til livsopphold etter en renteøkning på fem prosentpoeng på den samlede gjelden, eller samlet gjeld utgjør mer enn fem ganger årsinntekten, skal lån ikke innvilges.
  3. Låneavtalen skal inneholde krav om avdragsbetaling og lengste løpetid, og det skal ikke innvilges lån med løpetid over fem år.

Det er kommet 42 svar på Finanstilsynets forslag, hvorav flere av respondentene var i møtet i Finansdepartementet tirsdag 11. desember.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer