Trøndelag:

Nå blir dette gratis

Snart vil flere tusen norske skoleelever slippe å måtte betale i dyre dommer for bind og tamponger.

GRATIS: Nå blir dette gratis, i hvert fall for noen av oss. Foto: Tora Jarnæs Vold / Dagbladet
GRATIS: Nå blir dette gratis, i hvert fall for noen av oss. Foto: Tora Jarnæs Vold / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Onsdag skulle politikerne i Trøndelag fylkeskommune ta stilling til om de permanent skulle innføre gratis bind og tamponger ved alle de fylkeskommunale videregående skoler fra neste skoleår.

Dette etter at fylkeskommunen fra i fjor høst og fram til mars i år gjennomførte en prøveperiode med gratis bind og tamponger.

- Utprøvingsfasen viser at produktene har vært etterspurt, og det er gjort gode lokale organiseringer på skolene. Medvirkning fra elevrådet ser ut til å være en avgjørende faktor for å finne gode løsninger – både når det gjelder produkt og plassering, skrev fylkesdirektør Carl-Jakob Midttun i sin konklusjon i saksframlegget til onsdagens møte.

Da saken kom opp for politikerne i hovedutvalg for utdanning onsdag - som skulle ferdigbehandle saken, var det tydelig støtte til en slik permanent ordning, forteller utvalgsleder Kari Anita Furunes (Sp) til Dagbladet.

- Vi har hatt en prøveperiode nå, og hvis det er slik at dette gjør det enklere for ungdommer, å ha den tilgangen de har hatt nå, så er dette et enkelt tiltak som gjør det verdig i hverdag, og at de slipper å grue seg, sier Furunes.

Hun mener ordningen bidrar til at ungdommene slipper unødige bekymringer, og at dette er en fin måte å ta vare på elevene.

FORNØYD: Leder i hovedutvalg for utdanning i Trøndelag fylkeskommune, Kari Anita Furunes (Sp), er godt fornøyd med at flertallet gikk inn for gratis bind og tamponger i de videregående skolene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FORNØYD: Leder i hovedutvalg for utdanning i Trøndelag fylkeskommune, Kari Anita Furunes (Sp), er godt fornøyd med at flertallet gikk inn for gratis bind og tamponger i de videregående skolene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Finansieringen av den permanente ordningen skjer innenfor skolenes budsjettrammer, på lik linje med tilsvarende annet forbruksmateriell.

Gjennom en løsning med dispensere med bind og tamponger, har fylkesdirektøren anslått forbruket i Trøndelag til å koste cirka 250 000 kroner. Fordelingen skjer etter hvor mange jenter det er på den enkelte videregående skolen.

Furunes mener kostnaden er liten, sett i betraktningen av hvor mange elever den vil hjelpe.

- Jeg tenker dette handler om trygghet og verdighet for den enkelte jenta, sier Furunes, og legger til at det også handler om kvinnehelse.

- Hvis dette hjelper for noe, så er det så absolutt verdt det. Jeg er veldig fornøyd med hvordan skolene har håndtert dette.

De 31 offentlige og sju private videregående skolene i Trøndelag hadde i 2019 over 16 200 elever, ifølge tall fra fylkeskommunen.

En slik prøveordning ble også innført ved tre videregående skoler i Viken fylkeskommune ved starten av inneværende skoleår. Viken har varslet at de vil utvide tilbudet, og innfører fra skolestart 2023 gratis bind og tamponger på alle videregående skoler i Viken.

Det er i Viken satt av 1,75 millioner kroner til tiltaket i 2023, og 4,2 millioner kroner fra 2024 og resten av økonomiplanperioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer