Nå blir fondene billigere

Skandiabanken tar ikke betalt for kjøp og salg.

Sørg for at banken ikke spiser av fondssparingen din. Foto: Colourbox.com
Sørg for at banken ikke spiser av fondssparingen din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå satser Skandiabanken hardt på fondskunder og gjør det helt gratis å kjøpe og selge aksjefond gjennom sin nettbank. Du må fortsatt betale et årlig gebyr (forvaltningsavgift), men banken fjerner kjøpsomkostninger og har heller ingen salgsomkostninger på sine fond.

Dermed leder Skandiabanken an blant nettsteder som tilbyr billigere aksjefondshandel. Skal du kjøpe fondsandeler bør du sammenligne det banken din tilbyr, med andre aktører på markedet.

De nettbaserte aksjehandelsselskapene tar seg ofte mindre betalt. Eksempler på slike er Nordnet, Etrade, Netfonds og First Securities.

Utvalget av fond begynner også å bli stort hos for eksempel Skandiabanken og Nordnet. Det er derfor liten grunn til å ikke velge disse hvis du er fondssparer.

Nordmenn har mistet troen på aksjefond

De aller billigste fondene

Skandiabanken frister nå med 0,- i kjøpsavgift. (Faksimile: Skandiabanken.no)
Skandiabanken frister nå med 0,- i kjøpsavgift. (Faksimile: Skandiabanken.no) Vis mer

Men selv om det har blitt billig å kjøpe og selge fondsandeler, skal du være oppmerksom på forvaltningsgebyrene.


- Nordmenn bør være skeptiske til norske aksjefond på grunn av kostnadene. Det har vært en naiv oppfatning av hva man kan få i avkastning på vanlige norske aksjefond. Kostnadene tar brorbarten av meravkastningen du får av å gå i aksjer sammenlignet med høyrentekonto i bank, sier professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til Aftenposten.

Løsningen kan være å spare i passivt forvaltede fond, såkalte indeksfond. Disse har langt lavere kostnader, og økonomiprofessoren argumenterer med at det uansett er sjelden at forvalterne klarer å slå en indeks.

Hvordan handle aksjer?

Gunstig å kjøpe nå?

Etter kraftige børsfall viser undersøkelser at nordmenn har mindre tro på avkastning ved å spare i fond. Sparing i aksjefond passer for deg som sparer langsiktig. Hvis du driver med langsiktig sparing, skal du ikke vurdere lønnsomheten utfra tilfeldige år. Du bør også ta ut pengene over tid for å minimere risiko.

Å beregne bunnen i aksjemarkedet er vanskelig selv for erfarne analytikere, og det voldsomme kursfallet er ingen garanti for fremtidig god avkastning. Historisk gir aksjesparing likevel en god avkastning på sparepengene sammenlignet med banksparing. Er du en av dem som tror på fortsatt økonomisk vekst i tiden som kommer, kan dette være et godt tidspunkt for å kjøpe fondsandeler eller aksjer.

Se også: Hjelp, vi sparer!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer