Pandemi og ekstremvær påvirker prisen på kaffe

Nå blir kaffen dyrere

Prisen på råkaffe ligger nå på det høyeste nivået på ni år. Det kan likevel være godt nytt i lengden.

BLIR DYRERE: Prisen på råkaffe har økt kraftig den siste tiden. Det skyldes både tørke, frost og høyere fraktpriser. Foto: AP / NTB
BLIR DYRERE: Prisen på råkaffe har økt kraftig den siste tiden. Det skyldes både tørke, frost og høyere fraktpriser. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere grunner til at prisen på råkaffe har steget kraftig de siste månedene. Økte fraktpriser som følge av pandemien og valutasvingninger spiller inn.

– Men det mest utslagsgivende for dagens prisøkning er ekstremværet som rammet verdens største kaffeprodusent, Brasil, tidligere i år, opplyser Anders Thorén. Han er kommunikasjonssjef i kaffebrenneriet Löfbergs.

Rammet kafferegioner hardt

Brasil ble først rammet av tørke og deretter av frost. Ekstremværet rammet viktige kaffeplantasjer i delstaten Minas Gerais, der 70 prosent av Brasils arabicabønner produseres. Det førte til at store deler av innhøstingen ble ødelagt for mange av landets kaffedyrkere.

– Mange av disse bøndene er nå er i en utrolig tøff situasjon, sier Thorén.

Landbruksdepartementet i USA meldte allerede i sommer at årets produksjon av kaffe vil være lavere enn forbruket.

Selv om verdens nest største kaffeprodusent, Vietnam, kommer til å eksportere mer i år, gjør det ikke opp for den ekstremt dårlige avlingen i Brasil, fastslo departementet i juni.

Den globale oppvarmingen rammer kaffedyrkerne på mange måter. Kaffen må stadig plukkes høyere og høyere i terrenget. Det gjør at tilgangen på areal blir mindre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer