Pandemi og ekstremvær påvirker prisen på kaffe

Nå blir kaffen dyrere

Prisen på råkaffe ligger nå på det høyeste nivået på ni år. Det kan likevel være godt nytt i lengden.

BLIR DYRERE: Prisen på råkaffe har økt kraftig den siste tiden. Det skyldes både tørke, frost og høyere fraktpriser. Foto: AP / NTB
BLIR DYRERE: Prisen på råkaffe har økt kraftig den siste tiden. Det skyldes både tørke, frost og høyere fraktpriser. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere grunner til at prisen på råkaffe har steget kraftig de siste månedene. Økte fraktpriser som følge av pandemien og valutasvingninger spiller inn.

– Men det mest utslagsgivende for dagens prisøkning er ekstremværet som rammet verdens største kaffeprodusent, Brasil, tidligere i år, opplyser Anders Thorén. Han er kommunikasjonssjef i kaffebrenneriet Löfbergs.

NY SKJE: Vi fikk to eksemplarer av Tine sin nye bambusskje, og den har vi testet. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen / Øystein B. Fossum Vis mer

Rammet kafferegioner hardt

Brasil ble først rammet av tørke og deretter av frost. Ekstremværet rammet viktige kaffeplantasjer i delstaten Minas Gerais, der 70 prosent av Brasils arabicabønner produseres. Det førte til at store deler av innhøstingen ble ødelagt for mange av landets kaffedyrkere.

– Mange av disse bøndene er nå er i en utrolig tøff situasjon, sier Thorén.

Landbruksdepartementet i USA meldte allerede i sommer at årets produksjon av kaffe vil være lavere enn forbruket.

Selv om verdens nest største kaffeprodusent, Vietnam, kommer til å eksportere mer i år, gjør det ikke opp for den ekstremt dårlige avlingen i Brasil, fastslo departementet i juni.

Den globale oppvarmingen rammer kaffedyrkerne på mange måter. Kaffen må stadig plukkes høyere og høyere i terrenget. Det gjør at tilgangen på areal blir mindre.

Også forbrukeren kan på sikt være tjente med høyere kaffepriser. Hvis kaffedyrkerne får bedre betalt, kan de ruste seg bedre til å takle blant annet klimaendringene, mener eksperter. Foto: Morten Holm / NTB
Også forbrukeren kan på sikt være tjente med høyere kaffepriser. Hvis kaffedyrkerne får bedre betalt, kan de ruste seg bedre til å takle blant annet klimaendringene, mener eksperter. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer

Kunstig lav

Markedseksperter har advart om at prisen på kaffe lenge har vært kunstig lav. Mange kaffebønder rundt om i verden sliter i dag med at de ikke tjener noe særlig på å dyrke fram de magiske kaffebønnene.

For mange bønder vil derfor en prisøkning være viktig for å kunne fortsette å dyrke kaffeplantene.

Thorén understreker at de stigende prisene på råkaffe helt sikkert også vil føre til dyrere kaffe for forbrukerne.

Mer stabil produksjon

– Men på sikt kan det altså likevel være positivt, mener Thorén.

– Hvis kaffeprisen i butikkene øker med ti kroner per kilo, betyr det at du som forbruker må betale mellom 6 og 7 øre mer per kopp. Det har nok de fleste råd til, sier han og fortsetter:

Når prisen på kaffe stiger, fører det også til økt fortjeneste for kaffedyrkerne. Får de bedre betalt, kan de utvikle virksomhetene sine og være bedre rustet til å møte utfordringer i framtiden. Det vil føre til at tilgangen til god kaffe sikres, sier han.

Det igjen vil komme forbrukeren til gode.

– Vi er alle er tjent med at tilgangen på kaffe blir stabil og bærekraftig, sier Thorén.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer