Hvordan få lavere rente?

Nå bør du følge ekstra godt med

De første bankene setter opp renta allerede i dag. Fremover bør du følge godt med på lånet ditt.

PÅ VEI OPP: Mange banker setter opp renta de neste dagene, og markedet forventer flere renteøkninger fremover. Nå bør du følge med på boliglånet ditt, advarer eksperten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PÅ VEI OPP: Mange banker setter opp renta de neste dagene, og markedet forventer flere renteøkninger fremover. Nå bør du følge med på boliglånet ditt, advarer eksperten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før jul satte Norges bank opp styringsrenta to ganger - den 23. september økte den fra 0 til 0,25 prosent, og 16. desember steg den videre til 0,5 prosent.

Dermed har også de fleste banker valgt å følge etter, ved å sette opp rentene på boliglån. For eksisterende boliglånskunder må dette varsles seks uker i forkant, så fra i dag av vil kunder hos DNB og Nordea, som var først ute med å sende ut rentevarsel til kundene sine, oppleve å få økte kostnader på boliglånet sitt.

Mange setter opp

Fra mandag av får de følge av fire andre banker, tirsdag kommer ytterligere seks og onsdag fire til, viser en oversikt utarbeidet av renteradar.no:

Bankene hever ikke nødvendigvis renta likt for alle låntakere, og heller ikke nødvendigvis med akkurat like mye som styringsrenta er hevet med.

Det er nemlig ikke slik at bankene låner penger av Norges Bank når de gir deg boliglån, men i pengemarkedet, hvis rente riktignok påvirkes av faktorer som styringsrenta hos Norges Bank, forklarer forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.

Det er også ventet flere rentehopp de neste par årene – noen storbanker tror på så mange som seks rentehopp:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer