Skattekort for 2019

Nå bør du sjekke neste års skattekort

Når du har endringer i økonomien bør du endre opplysningene slik at skatten blir riktig, anbefaler skattedirektøren.

TILGJENGELIG: Fra 14. desember kan du sjekke skattekortet ditt for 2019. Det er viktig å sjekke at opplysningene stemmer, slik at skattetrekket blir riktig. Foto: Skatteetaten.
TILGJENGELIG: Fra 14. desember kan du sjekke skattekortet ditt for 2019. Det er viktig å sjekke at opplysningene stemmer, slik at skattetrekket blir riktig. Foto: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra i dag, fredag 14. desember, kan alle lønnstakere og pensjonister sjekke og endre skattekortet for 2019.

Skattetrekksmeldingen, altså informasjonen om skattekortet, viser hvilke opplysninger Skatteetaten har brukt for å lage skattekortet ditt og beregne hvor mye skatt som skal trekkes fra inntekten din neste år.

- Hvis opplysningene som er brukt ikke stemmer og du ønsker å unngå enten restskatt eller å bli trukket for mye, må du passe på å justere skattekortet. Når du har endringer i økonomien bør du endre opplysningene slik at skatten blir riktig, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

God oversikt på nett

Ved å logge deg inn på skattetaten.no, får du detaljert oversikt over opplysninger om din inntekt og gjeld som er brukt i beregning av skattetrekket. Her kan du også sjekke og endre opplysningene dine, om du har behov for det.

I den digitale løsningen er opplysningene delt inn i temaer, som bank og lån, arbeid, trygd og pensjon. Hvis du endrer opplysninger, vil du automatisk se hvordan dette påvirker skattekortet ditt.

Du kan endre skattekortet gjennom hele året, og du bør alltid endre opplysningene når du har endringer i økonomien din.

Nytt for utenlandske arbeidstakere

Dersom du gjør endringer i skattekortet, trenger du ikke å levere det til arbeidsgiver. Når du endrer skattekortet, får arbeidsgiver nemlig automatisk beskjed, og henter nytt skattekort fra Skatteetaten.

Noe som er nytt fra 2019, derimot, er at det innføres kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere som arbeider i Norge, altså arbeidstakere med midlertidig opphold.

Utenlandske arbeidstakere kan bestille skattekort elektronisk, når de har D-nummer og kontrollert ID, eller arbeidsgiver kan bestille skattekort for sine utenlandske ansatte.

Det blir en fast skattesats på 25 prosent, ingen fradrag og ingen plikt til å levere skattemelding for arbeidsinntekter i Norge, opplyser Skatteetaten. Formålet med ordningen er å gjøre reglene enklere for denne gruppen.

Den nye ordningen omfatter ikke sokkelarbeidere, sjøfolk, utenlandske arbeidstakere med inntekter over trinn tre i trinnskatten, det vil si 617.500 kroner, eller de som har inntekt fra egen virksomhet. For disse blir det skattlegging etter alminnelige regler.

Merk også at kildeskattordningen er frivillig og alle har mulighet til å velge ordinær skattefastsetting i stedet.

For deg med frikort

Hvis du har frikort, betyr det at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt dersom du i løpet av året tjener 55.000 kroner eller mindre.

For å unngå restskatt, bør du bestille skattekort hvis du vet at du kommer til å tjene mer enn dette.

Hvis du hadde frikort i fjor, trenger du ikke å søke på nytt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer