Nå er aksjer billige

Billige aksjer gjør at flere blir fristet, men hvordan går du frem?

Boblen sprakk, men da er det nye muligheter for den som kan - og tør. Foto: colourbox.com
Boblen sprakk, men da er det nye muligheter for den som kan - og tør. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere sjeføkonomer har den siste tiden sagt at de har kjøpt aksjer på Oslo Børs. Aksjene regnes som billige. Du får i hvert fall mer for pengene enn du gjorde for et halvt år siden. Men det er fortsatt turbulente tider, og i dag har børsen falt igjen. Tør du prøve deg i markedet, og hvordan går du frem?

- Vi tror at grunnen til at ikke flere kjøper aksjer, først og fremst handler om kunnskap. Sjansen for at du lykkes, er mye større hvis du vet hva du driver med, sier Anders Skar, daglig leder for Nordnet Bank Norge.

- Lettere enn å betale regninger

Nordnet er et av flere selskap som tilbyr aksje- og fondshandel på internett. De tilbyr ikke rådgivning, men verktøyet du trenger for å komme i gang, og ønsker å gjøre sparing i aksjer tilgjengelig for alle. Nordnet sørger for at privatpersoner skal få tilgang til den informasjonen som er nødvendig og den kunnskapen som er nødvendig for å kunne prøve seg i aksjemarkedet.

Anders Skar er daglig leder i Nordnet Bank Norge Foto: Nordnet
Anders Skar er daglig leder i Nordnet Bank Norge Foto: Nordnet Vis mer


Skar forteller at det å utføre selve aksjehandelen på nettet, er enklere enn å betale en regning med KID. Oppskriften på å tjene penger er også enkel, nemlig å kjøpe billig og selge dyrt. Problemet oppstår når du skal vurdere om en aksje vil gå godt eller dårlig.

- Timingen er det vanskelige. Men jo mer du kan om markedet, jo større sannsynlighet er det for at du tar de riktige valgene, mener Skar.

Er pengene trygge i banken?

Tilbyr kurs

Derfor tilbyr Nordnet kurs til de som ønsker å lære mer om aksjehandel. Skar anbefaler kurset Børs ABC hvis du er helt ukjent med aksjer. Kurset er gratis og uforpliktende - selv om Nordnet selvsagt gjerne ser at du benytter deg av aksjehandel hos dem når setter igang.

Skar tipser om at det er mulig å begynne veldig i det små bare for å prøve seg. Du trenger ikke mye penger, en hundrelapp er tilstrekkelig for å lære seg litt om aksjehandel.

Men hva hvis du ikke kan eller vil ta et kurs? Nedenfor gir vi deg noen enkle tips og forklaringer om aksjehandel og -sparing.

Hva er en aksje?

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Kursen på aksjer bestemmes av tilbudet og etterspørselen etter aksjer og er blant annet styrt av hvilke forventninger markedet har til den fremtidige økonomiske utviklingen i samfunnet og til selskapet og selskapets fremtidige resultat.

I enkelte selskap kan aksjene være delt i klasser. Man skiller ofte mellom A- og B-aksjer, der A-aksjene kan gi en større innflytelse i selskapet.

Hvordan handle med aksjer?

Du trenger VPS-konto i Verdipapirsentralen for å kunne handle med aksjer. Banken din kan hjelpe deg med dette. Til VPS-kontoen knyttes det en depotkonto som vil bli belastet for kjøp av aksjer. Her vil du også få godskrevet penger etter salg og utbytte av aksjene dine.

Hvis du handler på nettet, åpner du et askjedepot i den banken eller hos den fondsforvalteren du handler gjennom.

Her er de populære indexfondene

Hva koster det?

Du betaler kurtasje når du handler med aksjer. Kurtasje betaler du til den megleren du bruker til kjøp og salg. Kurtasjen varierer og er ofte lavere om du handler direkte på nett. En kurtasje kan være en prosentvis beregning eller et fast beløp. Noen meglere har også en fast månedsavgift.

Merk deg at kurtasjen kan gi store utslag på avkastningen hvis du er en småsparer. DinSide anbefaler derfor at du setter deg godt inn i betingelsene hos din bank eller megler.

Hvor handler jeg aksjer?

Begynn med å undersøke hvilke tjenester din bank kan tilby. Du bør også sammenligne med andre banker og aksjehandelsselskaper. Kurtasje og tilgjengelighet er viktige stikkord.

Nordnet er et nettbasert aksjehandelsselskap. Eksempler på andre som tilbyr aksjehandel på nett er Etrade, Netfonds og First Securities.

Hva er risikoen?

Når du skal handle aksjer, kan du forsikre deg mot over- eller underkurs. Det gjør du ved å legge til en limit (grense) til ordren din. Da sier du at kjøpskursen ikke kan overstige en viss kurs, og at salgskursen ikke kan synke lavere enn en viss kurs. Dette innebærer imidlertid at det kan ta lengre tid å gjennomføre en handel.

Historien viser at aksjesparing gir den beste avkastningen over en lengre tidsperiode, men sparing i aksjer er risikofylt, spesielt hvis beløpet er plassert i et fåtall av aksjer. Når sparebeløpet er fordelt på mange aksjer, reduseres risikoen. En måte å oppnå risikospredning på, er å investere i aksjefond.

Tryggest med billige fond

Vil aksjen gå opp eller ned?

Dette er det vanskeligste spørsmålet når det kommer til aksjehandel - og det som gjør handelen spennende for mange. For å kunne vurdere fremtidig kurs på en aksje må du både ha kjennskap til selskapets økonomi og de generelle fremtidsutsiktene i økonomien.

Analytikere benytter mange ulike indikatorer for å danne seg et bilde av økonomien og utsiktene fremover. De følger utviklingen i råvarepriser fordi råvareprisene i stor grad påvirker produksjonskostnadene til de ulike selskapene. De følger også renteutviklingen, amerikansk økonomi, husholdningers inntektsutvikling og fraktpriser, for å nevne noe.

DinSide anbefaler ikke å satse sparepengene på aksjehandel uten å vite hva du gjør. Har du en trang personlig økonomi, er ikke høyt spill på børsen veien å gå. Men historien viser at aksjehandel er en svært lønnsom sparemetode for de som vet hva de driver med.

Har du et tips om en god aksje? Delta i debatten nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer