Nå er de samlet igjen

Men kan politikerne hjelpe oss ut av krisen?

Stortinger er samlet igjen, men kan de egentlig gjøre noe med finanskrisen? Foto: PER ERVLAND
Stortinger er samlet igjen, men kan de egentlig gjøre noe med finanskrisen? Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er en problematikk jeg håper politikerne ikke legger seg oppiErik Bruce, Nordea


Stortinget åpnet i går, og finanskrisen er trolig et hett tema i korridorene. Flere politiske partier prøver å slå politisk mynt på den økonomiske krisen, men i hvilken grad kan våre folkevalgte egentlig påvirke det som skjer?

- Krisen her til lands dreier seg jo først og fremst om de høye utlånsrentene som nå stiger uavhengig av hva Norges Bank gjør. Det dreier seg om å få mer likviditet inn i pengemarkedet, og å få det til å fungere. Her kan ikke politikerne gjøre stort. Dette er Norges Banks oppgave, og en problematikk jeg håper politikerne ikke legger seg opp i, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea.

Bankene tvinges til flere renteøkninger

Tirsdag legger Regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2009 frem for Stortinget. Bruce tror ikke de siste ukenes økonomiske uroligheter vil ha endret budsjettet nevneverdig.

Eric Bruce, senioranalytiker i Nordea Foto: Nordea
Eric Bruce, senioranalytiker i Nordea Foto: Nordea Vis mer

- Regjeringen må passe på å ikke føre en finanspolitikk som gjør at rentene blir høyere. De må ikke stimulere økonomien for mye, men jeg tror de vil legge seg på en linje hvor de bruker relativt mye oljepenger over offentlige budsjetter.

Liten påvirkningskraft

Bruce tror Regjeringen vil øke bruken av oljepenger med 10-15 milliarder kroner, men mener at dette ikke er en dramatisk endring i finanspolitikken.

- Jeg tror ikke det er noen krisestemning i Regjeringen, men blir arbeidsledigheten veldig stor, kan det tenkes de setter inn ekstraordinære tiltak etter hvert. Men finanspolitikken kan ikke løse de problemene vi nå er inne i.

Heller ikke Norges Bank kan påta seg hele redningsoperasjonen, mener Bruce.

- Når det gjelder selve finanskrisen og de problemene som nå dukker opp, kan vi heller ikke forvente for mye av Norges Bank.

Men hver og en kan bidra positivt. Dette kan du gjøre

Dette kan de gjøre

Det er likevel noe myndighetene kan ta tak i.

- Det politikerne må tenke på er hva man kan gjøre med effektene urolighetene vil ha på norsk økonomi. Det er muligheter for at arbeidsledigheten vil øke mye fremover. Det politikerne kan se på, er hvem som rammes og hvordan man kan gjøre noe med det.

Makroøkonom Øystein Dørum i DnB NOR har uttalt at media og politikere kanskje er i overkant opptatt av lav rente. Er du enig i dette?

- Ja, det kan jeg være enig i. Det er langt viktigere at du har en trygg jobb, at det er få arbeidsledige, at lønningene vokser sånn noenlunde og at utsiktene er bra. Akkurat rentenivået bør ikke være avgjørende. Frem til nå har vi heller ikke hatt et spesielt høyt rentenivå, det var bare veldig lavt for et par-tre år siden.

Du vil ikke ha SÅ lav rente

- Frp vil tape stemmer

Trine Eilertsen, fungerende redaktør i BT Foto: Jan M. Lillebø
Trine Eilertsen, fungerende redaktør i BT Foto: Jan M. Lillebø Vis mer

Trine Eilertsen er fungerende redaktør i Bergens Tidende. I radioprogrammet Politisk kvarter i P2, sier hun at de politiske partiene er usikre på hvordan de skal håndtere krisen.

- Det som preger situasjonen nå, er at den er veldig uoversiktelig. Det er ingen som vet og kan slå fast at vi skal inn i en nedkonjunktur som gjør at en automatisk kan bruke mer penger. Pengemarkedet kan bli en like viktig diskusjon. Både opposisjonen og regjeringen famler når de skal forsøke å bruke dette i en politisk debatt, sier hun.

Eilertsen sier at Frp står i fare for å tape mest på finanskrisen.

- Hvis det er noe som skjer med velgere når usikkerheten blir så stor, så er det at de vender tilbake til det trygge og det de er kjent med. Folk er usikre på hvordan Frps økonomiske politikk vil slå ut, uttaler hun. Eilertsen tror at Ap og Høyre vil tjene mest på dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer