Nå er den her!

- Skrekksommer, advarer forskere. Årets flåtthysteri er allerede i gang.

Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt.  Foto: Richard Bartz
Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt. Foto: Richard Bartz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har ikke kommet til mai måned en gang, men likevel er flåtten i full sving. I Sverige er det på grensen til hysteriske tilstander. Tirsdag strømmet flere hundre mennesker til for å bli vaksinert mot TBE (flåttoverført hjernehinnebetennelse).

I Norge forventer man at flåttsesongen blir heftigere enn noensinne, ifølge P4. Og den første flåtten er faktisk allerede blitt observert i Trønderlag og på Nordvest-landet.

Men den kan være på plass lenger sør også. VG melder i dag at snømengdene på Østlandet har gitt flåtten en god vinter under all snøen, og mange har overlevd. Vannpytter i slutten av april er et perfekt sted for klekking av egg. Dermed er det også duket for en sommer med mye mygg, snegler og orm, siden disse også har hatt gode forhold under vinteren.

Økning i antall flåttbitt

De siste årene har antall personer som blir alvorlig syke av flåttbitt økt kraftig, og det er ventet at trenden fortsetter i år, ifølge Aftenposten.

I Norge går helsemyndighetene foreløpig ikke ut med en anbefaling om vaksinasjon, men det kan være greit å vite hva du skal gjøre når det lille udyret først slår til.

Flere barn syke etter flåttbitt
Pass deg for flåtten

Feber og slapphet

Et lite flåttbitt kan gi symptomer som feber, slapphet og hodepine. I verste fall kan det føre til alvorlige sykdommer som leddbetennelse, nervesykdommer og lammelser. Man skiller mellom to forskjellige stadier:

I den tidlige fasen - stadium 1, får man som regel et utslett som sees som en rølig, rund ring i huden (som blir mer avbleket mot midten), i tillegg til andre symptomer som slapphet, feber, hodepine og muskelsmerter.

Ved stadium 2 ses et mangfold av symptomer som skyldes spredning av bakterier via blodbanen til ulike organer. Disse sykdomstegnene kan være hodepine, påvirkning på hjertemuskelen og hjerteposen, smerter i ledd, muskler og sener, slapphet og sykdomsfølelse.

Stadium 3 kan opptre måneder til år etter smitten, og involverer i første rekke muskler og skjelett, nervesystemet og huden. Det kan arte seg som leddsmerter, hukommelsestap, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og hudutslett, ifølge Pasienthåndboka.

Men det er ikke så vanskelig å beskytte seg:

Les også: Myggfri sommerkveld

Dette gjør du

Ønsker du å unngå flåttbitt er det først og fremst viktig å beskytte seg. Det gjør du ved å dekke huden med klær og sko, som lange bukser nedi sokkene. På hudområder som er bare, anbefales det å bruke insektmidler. Det kan også brukes på klær.

Du reduserer også risikoen for å bli bitt ved å gå på stier, og ikke på eng og mark med mye høyt gress, samt i lyng og kratt.

Hver kveld bør hele familien, inkludert de firbeinte, sjekkes for flåttbitt. Dette er spesielt viktig hos barn. Flåtten kryper raskt og kan bite seg fast de fleste steder på kroppen, men helst på steder med tynn hud.

Og har det lille udyret sugd seg fast, gjelder disse rådene:

Hvitløk beskytter mot flått

  • Fjern flåtten så fort som mulig. Flått som fjernes i løpet av et døgn etter at den har bitt seg fast, overfører sjelden bakterier.
  • Dra flåtten raskt rett ut ved bruk av en pinsett, for da har du størst mulighet for å få med hele. Bruk fingrene hvis du ikke har en pinsett.
  • Vask bittstedet og smør på litt antibiotisk sårsalve.
  • Hvis du får rødt utslett som brer seg rundt bittet, kontakt lege. Det gjelder også hvis du har hodepine, muskelsmerter eller føler deg slapp. Husk at det kan gå opptil 30 dager før utslettet viser seg.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler ikke gamle råd som å smøre inn flåtten med oljer, fett, smør, vaselin og sprit for å få den til å slippe taket. Dette kan forsinke fjerningen av flåtten, med større risiko for sykdomssmitte som resultat, melder Aftenposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer