Nå er den her!

- Skrekksommer, advarer forskere. Årets flåtthysteri er allerede i gang.

Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt.  Foto: Richard Bartz
Skogflåtten overfører Borreliose til mennsker via bitt. Foto: Richard Bartz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har ikke kommet til mai måned en gang, men likevel er flåtten i full sving. I Sverige er det på grensen til hysteriske tilstander. Tirsdag strømmet flere hundre mennesker til for å bli vaksinert mot TBE (flåttoverført hjernehinnebetennelse).

I Norge forventer man at flåttsesongen blir heftigere enn noensinne, ifølge P4. Og den første flåtten er faktisk allerede blitt observert i Trønderlag og på Nordvest-landet.

Men den kan være på plass lenger sør også. VG melder i dag at snømengdene på Østlandet har gitt flåtten en god vinter under all snøen, og mange har overlevd. Vannpytter i slutten av april er et perfekt sted for klekking av egg. Dermed er det også duket for en sommer med mye mygg, snegler og orm, siden disse også har hatt gode forhold under vinteren.

Økning i antall flåttbitt

De siste årene har antall personer som blir alvorlig syke av flåttbitt økt kraftig, og det er ventet at trenden fortsetter i år, ifølge Aftenposten.

I Norge går helsemyndighetene foreløpig ikke ut med en anbefaling om vaksinasjon, men det kan være greit å vite hva du skal gjøre når det lille udyret først slår til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer