Ledige stillinger

- Nå er det gode jobbsøker-muligheter

Finn.no ser kraftig vekst i stillingsmarkedet. Vi gir deg gode råd, enten du er arbeidsledig og søker jobb, eller rett og slett vurderer et jobbytte.

GLEDELIG NYTT: De siste månedene har stillingsmarkedet tatt seg kraftig opp, og det er svært gledelig å se at det er mange muligheter for jobbsøkere innenfor en rekke ulike bransjer. Foto: Kristin Sørdal.
GLEDELIG NYTT: De siste månedene har stillingsmarkedet tatt seg kraftig opp, og det er svært gledelig å se at det er mange muligheter for jobbsøkere innenfor en rekke ulike bransjer. Foto: Kristin Sørdal. Vis mer
Publisert

Første halvår i år, altså fra januar til juni, har Finn.no sett en økning på nesten 50 prosent i antall stillingsutlysninger sammenlignet med samme periode i fjor.

Også sett opp mot samme periode i 2019, som ikke var et «corona-år», har det vært en økning på 14 prosent.

- Er du på jakt etter en jobb, er det ingen tvil om at det er gode muligheter nå, fastslår Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for Finn.no Jobb, i en pressemelding.

Øker i flere bransjer

Hvis vi ser nærmere på bransjene med flest stillingsutlysninger på Finn.no første halvår 2021, er det økning innenfor flere områder:

  • Helse og omsorg øker med 28 prosent i antall stillingsutlysninger i 2021 sammenlignet med samme periode 2020, samt opp 38 prosent i forhold til 2019.
  • Bygg og anlegg har 51 prosent flere stillingsutlysninger i 2021 enn i fjor, og sju prosent økning mot 2019.
  • Industri og produksjon øker med 78 prosent stilliger i år sammenlignet med fjoråret, og 31 prosent opp mot i forfjor.
  • Butikk og varehandel har 62 prosent økning i stillingsutlysninger i forhold til 2020, samt 18 prosent økning sett mot 2019.
  • Barn, skole og undervisning øker med 46 prosent sammenlignet med samme periode ifjor, og 16 prosent opp sammenlignet med 2019.
PENSJON: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan pensjonen din er bygget opp. Lenger ned i saken kan du lese om hva du bør tenke på angående pensjon hvis du vurderer å bytte jobb. Video: Storebrand Vis mer

Mange bransjer har en positiv oppsving nå, da særlig bransjer som tidligere har vært hardt rammet av nedstengingen, for eksempel restaurant-, mat- og utelivsbransjen og butikk- og varehandelsbransjen, ifølge Ringvold.

Skill deg ut, og vær selektiv

Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank påpeker først og fremst at det økende antallet stillingsannonser er en ordentlig god nyhet for de som søker nettopp en jobb.

- Samtidig medfører stor etterspørsel etter jobb at det er «mange om beinet», og da er det viktig å skille seg ut i mengden, sier Olsen til Dinside.

Hun oppfordrer derfor høstens jobbsøkere om å være selektive med hva de faktisk søker på. Er det mange stillingsannonser på markedet, bør de altså velg de som interesserer dem aller mest.

- Smart med god startlønn

Vuderer du å bytte jobb, bør du vite hva du forlater og hva du går til.

- Det er lurt å tenke nøye gjennom hva en eventuell ny jobb kan tilby. Sett bort fra arbeidsoppgavene, er faktorer som lønn, utviklingsmuligheter, pensjonsordning, forsikringer, og eventuelle andre goder viktig å sette seg inn i før jobbytte, sier Olsen.

- Når det gjelder lønn, er inngangslønna den du forhandler ut fra hvert år etter du er blitt ansatt, så god startlønn er viktig for fremtidige lønnsforhandlinger, legger forbrukerøkonomen til.

Hvis du står og vurderer flere stillinger uten å vite hvilken du skal velge, er det lurt å tenke på livssituasjonen din nå og hvordan du ser den for deg i nærmeste framtid.

- Lønn er selvsagt en viktig faktor, og bør vektlegges i valg av ny jobb, men trivsel og personlig utvikling er vel så viktig, og dette kan videre åpne muligheter for nye, større oppgaver i framtiden, avslutter Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer