Selge bolig i 2021

Nå er det «selgers marked»

Lavt tilbud og stor etterspørsel gjør det gunstig å selge bolig flere steder i landet nå, men det er noen ting du bør tenke over før du publiserer boligannonsen.

«SHINE UP» FØR SALG - TENK SMART: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, bør du velge oppussing som lønner seg for å heve boligverdien. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første uka i 2021 er det 30 prosent færre boliger til salgs på landsbasis enn samme uke i fjor, ifølge Finn.no.

- Til tross for dette er det skyhøy trafikk på eiendom-sidene våre - den har økt med hele 38 prosent målt mot i fjor, sier produktsjef Jørgen Hellestveit i Finn Eiendom til Dinside.

- Dette indikerer at det kan bli høy konkurranse om de boligene som ligger på markedet, understreker han.

Like mye til salgs i Oslo som i hele Nordland

Hellestveit forteller videre at det er oslomarkedet som har størst nedgang boliger til salgs akkurat nå, men han håper og tror at dette tar seg opp utover våren.

I Nordland, Troms og Finnmark er boligmarkedet mest normalt for denne tida av året.

- Faktisk er det like mange boliger til salgs i Nordland som det er i Oslo akkurat nå - altså store regionale forskjeller, sier Hellestveit.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand om hvordan du søker boliglån. Vis mer

- Lite til salgs der folk vil bo

Daglig leder Terje Buraas i DNB Eiendom forteller at det fortsatt stort trykk i boligmarkedet. Det er solgt 2111 boliger siden sist onsdag mot 1511 samme dagene i 2020.

- Det er nå 12 000 boliger til salgs i Norge, noe som er lite. Utfordringen er at det er svært lite til salgs der folk virkelig ønsker å bo, sier Buraas til Dinside.

- Hvis du ønsker å selge boligen din i år, er nå et veldig godt tidspunkt, fordi det er så få boliger til salgs og det er mange kjøpere i markedet. Starten av året er også er tradisjonelt en god periode fordi mange er kjøpemodus og selger oppnår gjerne gode priser, fortsetter han.

Ja, det er «selgers marked»

Vi kan altså trygt stadfeste at det er «selgers marked» nå.

- Kombinasjonen av lav lånerente, reiseforbud, redusert forbruk og økt sparing har ført til høy etterspørsel og dermed et godt marked for de som skal selge boligen sin i disse dager, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Dinside.

Hele landet hadde prisvekst på 8,7 prosent i 2020 (12 prosent i Oslo), men hva med i år?

Eiendom Norge regner med at prisveksten ender opp på 7,5 prosent i 2021 for landet som helhet. Prisveksten i Oslo beregnes til hele 9,5 prosent, fordi det bygges alt for få nye boliger i forhold til befolkningsveksten og etterspørselen. Bergen og Trondheim har bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, så Eiendom Norge ser for seg en prisvekst på henholdsvis seks og fem prosent. I Stavanger regner de med en prisvekst på 4,5 prosent.

Selge eller vente?

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim er enig med «Luksusfellen»-kollegaen sin i at det er lurt å selge nå, da det er stor sannsynlighet for en sterk januar-måned prismessig, men påpeker også følgende;

Det er slett ikke sikkert at du får mindre for boligen ved å legge den ut for salg seinere i 2021, men gjør du den klar for salg på begynnelsen av året, kommer det nok ikke til å være så mange andre boliger som kjemper om de samme kjøperne. Og, du trenger tross alt bare to kjøpere for å starte budkrig, skriver Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Gundersen sier videre at det kan bli kostbart for boligselger å vente på større prisoppgang, for deretter å havne i et marked med mange som vil selge, samtidig som etterspørsel og betalingsvilje avtar.

- I verste fall risikerer du å ikke få solgt, eller havne i en spiral med stadig nye priskutt for å tiltrekke interessen fra kjøpere, sier forbrukerøkonomen.

Gundersens «vektskål»

Fordeler Ulemper
SELGE TIDLIG:SELGE TIDLIG:
Kortest mulig tid mellom kjøp og salg reduserer risiko for uventede endringer i markedetDu kan gå glipp av bedre pris seinere
Du slipper kanskje dobbelt opp med boliglån.VENTE:
Markedet ser bra ut nå, det er ikke sikkert alt ser like lyst ut senere på åretLang tid mellom kjøp og salg øker risikoen for uventede endringer i markedet - det er usikkert hvor lenge vi har selgers marked
VENTE:Du må kanskje ha dobbelt opp med boliglån for en periode.
Du kan få bedre pris seinereØkt renterisiko - går boligrenta opp, kan det påvirke etterspørselen negativt. Du løper også risiko for at det går dårligere enn ventet i norsk økonomi, blir økt arbeidsledighet og lignende

Bør du selge før du kjøper nytt?

Når du har bestemt deg for å bytte bolig, er det bare å komme i gang med både kjøps- og salgsprosessen parallelt, ifølge Gundersen.

- Det er mulig å inngå en avtale med megler, uten å tidfeste når boligen skal selges. Dermed kan megler umiddelbart starte med å finne potensielle kjøpere, slik at du kanskje allerede før du selv kjøper kan få en god pekepinn på pris og hvor lettsolgt boligen din er i dagens marked, råder han.

Vil du selge før du kjøper nytt, derimot, vil Gundersen anbefale å selge med lang tid til overtakelse:

- Dette vil kunne være akseptabelt for kjøper i et marked med tilbudsunderskudd - som i dag. Samtidig gir det selger bedre tid til å finne sin neste bolig, sier forbrukerøkonomen.

Ekstra gunstig løsning nå

Noe som kan være en god løsning for mange er å kjøpe nybygg til fastpris, for så å selge sin brukte bolig i det som i dag fremstår som et selgers marked.

- Ekstra god kan løsningen være om man klarer å strekke overtakelsestidspunktet helt fram nybygget er klart for innflytning, sier Gundersen.

Hvis du ikke har et sted å bo mellom overtakelsene, kan du eventuelt leie en periode (husk å ha fleksibel leiekontrakt som kan sies opp på kort varsel), bo hos familie/venner, eller bo i hytte/fritidsbolig hvis du har det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer