Nå er det slutt på glasuren

Generasjon Y får det sannsynligvis ikke så lett fremover.

Virkningene av finanskrisen gjør det sannsynligvis vanskeligere å være ung arbeidstaker. Foto: Colourbox.com
Virkningene av finanskrisen gjør det sannsynligvis vanskeligere å være ung arbeidstaker. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hele livet har de hørt at de er spesielle, de er opptatt av balanse mellom jobb og fritid, etikk og samfunnsansvar, er alltid tilgjengelige, har lyst til å få til ting, forventer positiv feedback, er selvsikre, optimistiske og motiverte – men vil helst ikke styre skuta selv, sa Carlo Duraturo, direktør Norden i Universum Global Student Surveys, på Årskonferansen ved Handelshøyskolen BI, for noen uker siden, ifølge DN.no.

Han snakker naturligvis om generasjon Y. Les saken på DN.no.

Torsdag kom de siste tallene fra Nav, og de lover hverken dessert eller glasur til denne generasjonen!

Jeg er selv født rundt midten av åttitallet, jobber i en relativt fremgangsrik nettavis, har utdanning fra privatskole og skled ganske greit inn på arbeidsmarkedet en helg etter siste eksamensfest.

Synne Hellum Marschhäuser jobber i DinSide Økonomi. Foto: Kristina Picard
Synne Hellum Marschhäuser jobber i DinSide Økonomi. Foto: Kristina Picard Vis mer

Nå er situasjonen mindre rosenrød, og jeg er arbeidsledig etter februar. Jeg søker jobber, problemet er bare at den eldre generasjonen heller ikke har fast jobb lenger - men de har desto mer kompetanse.


Menn mellom 20 og 29 år var den gruppen som hadde den sterkeste årsveksten i antallet ledige, med 86 prosent i januar. Kvinner mellom 20-29 år hadde en økning i ledigheten på 25 prosent i den samme perioden, ifølge Nav. Dette er altså Generasjon Y. Sa du attraktive arbeidstakere som forventer det beste? Jeg sier arbeidsledige unge mennesker som tar de jobbene de kan få.

Arbeidsmarkedet er tøffere nå enn på lenge, arbeidsledigheten er og skal bli høyere, skal vi tro ekspertene.

Forrige tirsdag varslet SAS om 3.000 oppsigelser i Skandinavia, og de er langt fra eneste bedrift som kutter stillinger eller har ansettelsesstopp.

- Jeg tror skredet i norsk arbeidsliv starter nå, sier Kjell Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved NHH til Dagsavisen.

Les saken: Det begynner å mørkne på arbeidsmarkedet

Han tror oppsigelsestallene vil øke markant fremover, og mener Norge ikke har merket konsekvensen av finanskrisen foreløpig.

Når hoder skal rulle - hvilke hoder ruller først? Jo, det er hodene med kortest ansiennitet.

- Flest ungdommer mister jobben på grunn av finanskrisen. Veldig mange av de 120.000 Nav tror blir arbeidsledige neste år, kan være ungdommer, mener forskningsinstituttet Nova, ifølge NRK Radio nyheter.

- Mange kan gå rett ut i arbeidsløshet etter skolen uten å ha rett til pengestøtte fra staten, og det er liten hjelp å få fra sosialen, sier forsker Torill Hammer til NRK.

Da er man ikke veldig spesiell lenger, slik Duratoro påstår.

Les saken: Sjekk hvor du kan få jobb nå

Kravene i stillingsannonser kan skremme bort de mest kvalifiserte søkerne. Man skulle tro arbeidsgiverne er på jakt etter Supermann, mener bemanningsbyrået Adecco.

- Kravene til personlige egenskaper i enkelte stillingsannonser er overveldende og kan ta pusten fra en arbeidssøker. De som er beskjedne og pliktoppfyllende, søker ikke jobber der de bare oppfyller halvparten av kravene. Andre, med mindre grad av selvjustis, søker det de har lyst på, uansett hvilke egenskaper som kreves, sa direktør Guri Larsen i Adecco Select i en pressemelding forrige uke.

Les saken: De leter etter en supermann

Uten å dra all ungdom i generasjon Y over en kam - kan det hende det er nettopp nyutdannede og uerfarne, unge jobbsøkere som ikke tør søke på jobber med overdådig stillingsbeskrivelse.

Det virker kanskje ikke sånn, men jeg er delvis enig med Duratoro. For kanskje det er akkurat hva ungdommen trenger - litt motstand slik at de må yte for å få jobb. Motgang gjør sterkere - ikke sant?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer