Nå er kundene lei

Aksjonerer mot DnB NOR.

(Faksimile: DnBNOR.com)
(Faksimile: DnBNOR.com) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her har de 3.6 milliarder i overskudd siste kvartal, tjent noe enormt på en mulig innsiderhandel og fått en ubegripelig masse penger i krisehjelp fra staten (...) Til tross for dette velger DnB NOR å heve renta igjen - stikk i strid med hva de fleste andre banker gjør!

Det er mye som tyder på at folk begynner å bli lei somlingen til DnB NOR og andre storbanker som ikke tar oppfordringene til finansministeren og Norges Bank på alvor. Nå er det etablert flere protestgrupper på Facebook.

"DnB NOR flår deg, bytt bank!", er navnet på en av gruppene. "Boikott DnB NOR" er navnet på en annen, "DnB NOR - og NED" en tredje.

Årsaken til at DnB NOR-kundene er ekstra sinte, er at de fra i dag må betale 0,3 prosentpoeng mer på boliglånet sitt - til tross for at Norges Bank har kuttet styringsrenta med tilsammen 1 prosentpoeng (100 basispunkter) de siste fjorten dagene.

Eksempel på protestaksjon på Facebook. (Faksimile: Facebook.com)
Eksempel på protestaksjon på Facebook. (Faksimile: Facebook.com) Vis mer


Sleipe banker lar renta stå

Forvirret?

15. september varslet DnB NOR at de ville sette opp renten på boliglån med 0,3 prosentpoeng med virkning fra 31. oktober. 6. oktober varslet banken et ytterligere rentehopp på 0,6 prosentpoeng med virkning fra 24. november.

Begrunnelsen var ved begge anledninger de høye pengemarkedsrentene. Den siste varslede renteøkningen, på 0,6 prosentpoeng, ble trukket tilbake etter Norges Banks ekstraordinære rentemøte den 15. oktober, men renteøkningen på 0,3 prosentpoeng står fortsatt ved lag.

Bytt bank!

Når Norges Banks hovedstyre har besluttet å kutte kraftig i styringsrenta, er det primært for å senke gulvet i pengemarkedet slik at bankene kan sette ned sine utlånsrenter. Men fortsatt fungerer ikke pengemarkedet særlig godt, og i går steg pengemarkedsrentene igjen. 3 måneders NIBOR steg fra 6,35 til 6,70 fra onsdag til i går.

Likevel er finansministerens oppfordring til bankene soleklar: Sett ned utlånsrentene! I DinSide oppfordrer vi deg selvsagt også til å stille krav til banken din. Er du ikke fornøyd, så hent inn tilbud andre steder.

Flere lokalbanker har imidlertid utlånsstopp til kunder som ikke har tilknytning til stedet. Les om Reidar Smedby som fortvilet prøvde å bytte fra DnB NOR til en billigere bank. Det var ikke så lett som han trodde.

Hvis du ikke har tilknytning til en lokalbank, er det nå to storbanker som har varslet rentekutt. Begge sier at nye lånekunder er velkommen til å ta kontakt. Vi kan anta at flere banker vil følge etter med rentekutt i nærmeste fremtid.

Les også: Bankene holder prisene hemmelig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer