Etteroppgjør for uføretrygd

Nå får 14 300 denne Nav-regninga

Mens 6340 får penger igjen.

OPPGJØRETS TIME: I slutten av oktober begynner Nav å sende ut etteroppgjør for uføretrygd, som betyr noen trygdemottakere får betalingskrav, mens andre får penger tilbake. Foto: NTB
OPPGJØRETS TIME: I slutten av oktober begynner Nav å sende ut etteroppgjør for uføretrygd, som betyr noen trygdemottakere får betalingskrav, mens andre får penger tilbake. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Dersom du mottar uføretrygd, blir denne beregnet og utbetalt utifra hvor mye inntekt du har oppgitt å ha ved siden av.

Viste skatteoppgjøret for 2020 at du tjente mer eller mindre enn beregningen som er brukt for uføretrygda di, vil du enten motta en etterbetaling fra Nav eller få et krav om tilbakebetaling.

Det er dette som er etteroppgjøret Nav gjennomfører i andre halvdel av oktober i år, hvor de kontrollerer inntektsopplysningene i skatteoppgjøret for å se om du har mottatt riktig beløp.

Drøyt 14 000 får ekstraregning

Liv Tove Espedal, fungerende avdelingsdirektør i Ytelsesavdelingen hos Nav kan fortelle at etteroppgjøret for de fleste uføretrygde er foretatt nå.

– Om lag 331 000 saker er behandlet, og for rundt 94 prosent av disse medfører ikke etteroppgjøret noen endring, verken etterbetaling eller tilbakekreving, sier Espedal til Dinside.

Etteroppgjøret for 2020 viser at …

  • … 6340 uføretrygdede får etterbetaling fra Nav - med et gjennomsnittlig beløp i underkant av 12 000 kroner
  • … og 14 300 uføretrygdede får vedtak om tilbakekreving - med et beløp på om lag 23 000 kroner i snitt

For mer informasjon, besøk Nav.no.

Betal alt eller få ytelsestrekk

Viser beregningen at du har fått for lite utbetalt, får du et brev om etterbetaling - og videre vil du få beløpet utbetalt som en engangssum fra Nav.

Får du beskjed om at du må betale ekstra som følge av etteroppgjøret for uføretrygd, har du frist på tre uker for å komme med eventuelle innsigelser eller nye opplysninger - deretter blir vedtaket iverksatt etter fire uker.

Tilbakebetalingen kan skje enten ved at du betaler tilbake hele beløpet på én gang, eller ved trekk om du fortsatt mottar en løpende ytelse.

Ifølge Nav trekker de normalt ti prosent av ytelsen fram til hele beløpet er innbetalt. Du kan imidlertid be om høyere trekk om du ønsker raskere tilbakebetaling.

Kan ta tid

Ikke alle får etteroppgjøret samtidig. Nav jobber med etteroppgjøret over en lengre periode, og de må behandle flere saker manuelt.

Noen vil derfor få brev om etteroppgjøret først i januar eller februar 2022. Dette kan spesielt gjelde personer som får skatteoppgjøret sent, og enkelte som mottar barnetillegg til uføretrygden.

I noen tilfeller kan det også gå enda lenger tid før etteroppgjøret er ferdig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer