Skattemeldingen 2017

Nå får 62.000 personer med skattepenger til gode varsel om skattemotregning

Statens Innkrevingssentral kan dekke regninger og bøter du ikke har betalt med det du får igjen på skatten.

GJØR OPP GJELD: Har du ikke betalt NRK-lisensen, eller har gamle bøter liggende? Da må du være klar over at disse pengekravene kan dekkes med skattepenger du har til gode gjennom det som kalles skattemotregning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
GJØR OPP GJELD: Har du ikke betalt NRK-lisensen, eller har gamle bøter liggende? Da må du være klar over at disse pengekravene kan dekkes med skattepenger du har til gode gjennom det som kalles skattemotregning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Forrige uke ble de første av 62.000 forhåndsvarsel om skattemotregning sendt ut av Statens Innkrevingssentral (SI). Totalt er det snakk om krav for hele 5,7 milliarder kroner.

Dette kan være ubetalte NRK-lisenser, erstatningeskrav, misligholdte studielån og ubetalte bøter. SI kan skattemotregne hele 230 typer forskjellige krav.

Men, hva er egentlig skattemotreging? Hvis du har penger til gode på skatten, kan SI be Skatteetaten om å holde igjen disse pengene for å dekke ubetalte krav hos dem, altså gjennom det som kalles skattemotregning. Får du ikke penger igjen på skatten, vil du ikke bli skattemotregnet, forklares det på SIs nettside.

Du kan klage på skattemotregningen, men dette er først mulig etter at Skatteetaten har sendt brev om at pengene er trukket hos deg. Foruten SI, kan også Nav Innkreving og kemnerne kreve skattemotregning.

- Gunstig måte å bli kvitt gjeld

For å unngå skattemotregning måtte du gjort opp ubetalte kravene dine innen 15. mai. Finn Ola Helleberg, leder av SI, sier at de skjønner godt at det er ergerlig når du har tenkt å bruke skattepengene på andre ting, og i stedet må bruke dem til å dekke ubetalte statlige krav.

- Fordelen, derimot, er at du enten blir kvitt gjelden, eller i det minste får betalt ned på ubetalte krav du har hos oss, sier Helleberg.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen er enig i at det er en lur måte å kvitte seg med gjeld gjennom skattemotregning. Da slipper du nemlig at de dyre forsinkelsesrentene fortsetter å løpe.

- Så, økonomisk sett er skattemotregning en gunstig måte å bli kvitt gjeld, understreker Lothe.

Streng vurdering av klager

Når det gjelder antallet som får krav om skattemotregning, er dette tallet nokså stabilt rundt 60.000 personer årlig, ifølge SI. Det samme er antallet klager, som ligger rundt tusen i året, og klagene har mange ulike begrunnelser.

- Det er strengt regulert hva som kan tas til følge. Du skal ha igjen til livsopphold, men vi kan for eksempel ikke ta hensyn til private lån, sparing eller ferieturer. Ubetalte statlige krav har prioritet foran dette, sier Hilde Rønningsen, nettredaktør i SI.

Mange oppfatter nok dette som strengt, men studielån er et gode i Norge som det er meningen at du skal betale tilbake til staten, slik at nye studenter kan få studielån, eksemplifiserer Rønningsen. Derfor er det viktig at studielån har prioritet, slik at ordningen fungerer.

Dersom du får medhold i klage på skattemotregning, vil du få skattepengene tilbake på konto. Men, da vil gjelden fortsette å stå ubetalt og eventuelle forsinkelsesrentene vil løpe videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer