Nå får du automatisk frikort

Etterlengtet ordning starter i dag.

NY ORDNING: Fra i dag slipper du å sende inn dette kortet for å motta frikort.  Foto: DinSide
NY ORDNING: Fra i dag slipper du å sende inn dette kortet for å motta frikort. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kan personer med høye sykdomsutgifter endelig juble. Den gamle frikortordningen skrotes til fordel for et modernisert og automatisk tjeneste, som skal sørge for at syke ikke betaler mer enn de må for medisiner og andre legeutgifter.

Inntil i dag har hver enkelt måttet føre opp alle egenandeler på et eget kort. Når egenandelstaket var nådd, måtte du selv sende inn egenandelskortet og eventuelle kvitteringer til Nav for å få tilsendt et frikort, som gir deg fritak fra å betale egenandeler på videre sykdomsbehandling i det inneværende året.

Som DinSide har skrevet tidligere, har ordningen blitt kritisert fordi den er vanskelig, tungvinn og utdatert, og fordi mange syke sannsynligvis betaler langt mer enn de må, fordi de ikke sender inn egenandelskortet etter at taket er nådd.

Alt skjer automatisk

Den nye ordningen innebærer at et frikort automatisk blir sendt hjem til folkeregistrert adresse, når du har betalt 1.840 kroner i egenandel. Ordningen med automatisk frikort gjelder altså innenfor egenandelstak 1.

Unntak i 2010:

Om du reiser til og fra undersøkelse og behandling, og kun betaler egenandel til drosjesjåføren eller annen transportør, har du rekvisisjon for pasientreisen.

Den egenandelen du betaler når du reiser med rekvisisjon, blir ikke registrert automatisk i grunnlaget for frikort i 2010. Dette innføres først i 2011.

Du må selv sende inn dokumentasjon for slike egenandeler til Helseforetakenes senter for pasientreiser, Enhet for egenandeler, postboks 2754, 3702 Skien. Benytt kvitteringskortet du får hos lege, annen behandler eller apotek. Husk å få transportøren til å kvittere på kvitteringskortets hvite del.


Det skal ta inntil tre uker fra du har passert beløpsgrensen på 1.840 kroner til du mottar frikortet i posten. Betaler du mer i mellomtiden, vil disse pengene bli tilbakebetalt automatisk.

Tall fra Helsedirektoratet viser at det er mange som kan glede seg over den nye ordningen. Nær én million nordmenn vil kunne få frikort under egenandelstaket i år.

Vellykket i Tromsø

Automatisk frikort er allerede blitt testet ut i snart et halvt år i Tromsø.

Prosjektdirektør Christine Bergland i Helsedirektoratet Foto: Helsedirektoratet
Prosjektdirektør Christine Bergland i Helsedirektoratet Foto: Helsedirektoratet Vis mer


- Det har gått veldig bra, vi har ikke registrert noen store avvik, forteller prosjektleder Christine Bergland i Helsedirektoratet.

Hun sier at brukerne har vært svært fornøyde med den nye ordningen.

- En brukerundersøkelse fra slutten av mars viser entydig at at brukerne oppfatter dette som en forenkling og forbedring av den gamle ordningen, noe som gir oss godt grunnlag til å innføre dette i hele landet, sier Bergland til DinSide.

Hun regner med at allerede de neste dagene vil mange få tilsendt frikort i posten, fordi det er mange som allerede har overgått egenandelstaket, men som ikke har benytte seg av retten til å kreve frikort.

Selv om ikke ordningen iverksettes før i dag, er opplysninger om betalte egenandeler samlet inn over hele landet siden januar i år. Du bør likevel ikke kaste alle kvitteringer du eventuelt har spart på, i tilfelle det skulle oppstå noen problemer i forbindelse med oppstarten av den nye ordningen.

- Det er en voldsom datafangst vi kommer til å ha, så det kan jo være en eller annen bruker som ikke kommer til å få frikortet sitt de første ukene etter at de har gått over egenandelstaket, sier Bergland.

LES OGSÅ: Innfører automatisk egenandelskort

Du kan reservere deg

Dersom du ikke liker at offentlige myndigheter samler inn informasjon om deg, kan du reservere deg mot ordningen.

- Det er ikke alle som liker å stå i slike registre , men foreløpig er det svært få som har reservert seg, sier Bergland til DinSide.

Dersom du reserverer deg, må du selv samle kvitteringer for sykdomsutgifter og søke om frikort manuelt når du har betalt mer enn egenandelsgrensen. Kvitteringene skal ikke lenger sendes til Nav, men til Helseøkonomiforvaltningen (Helfo).

...og snart slipper du tenke på reseptene

Modernisering av frikortordningen er bare ett av tiltakene som skal lette papirarbeidet til norske pasienter. I løpet av neste år vil også alle resepter blir digitaliserte, slik at du slipper å passe på papirene når du skal hente reseptbelagte medisiner på apoteket.

Ordningen, som går under navnet eResept og som allerede prøves ut i Os kommune, innebærer at legen sender resepten elektronisk til et sentralt mottak. Apoteket kan deretter hente den frem ved at du oppgir fødselsnummeret ditt. Har du blå resept, må du kvittere på en signaturplate.

Helsedirektoratet opplyser at ordningen skal være trygg og enkel, siden du slipper å holde orden på pairene, og fordi du vil få oversikt over alle dine resepter gjennom en reseptdatabase på nettet. Elektroniske resepter skal heller ikke kunne forfalskes, ifølge Helsedirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer