Nå får du mindre for pengene på svenskehandel

Svenskekrona har styrket seg, og nå får du mindre for pengene på grensehandel enn tidligere i år.

MINDRE FOR PENGENE: Den svenske krona har styrket seg mot den norske, som betyr at norske grenseshandlere får mindre for sine norske penger, enn tidligere i år. Økonomene tror dette vil vedvare i desember, men at den norske krona vil styrke seg mot den svenske igjen i 2020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MINDRE FOR PENGENE: Den svenske krona har styrket seg mot den norske, som betyr at norske grenseshandlere får mindre for sine norske penger, enn tidligere i år. Økonomene tror dette vil vedvare i desember, men at den norske krona vil styrke seg mot den svenske igjen i 2020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Handelstallene avslører at det ikke er noen tvil om at nordmenn elsker svenskehandel. Ifølge Statistisk sentralbyrå, har grensehandelen økt med over 20 prosent det siste kvartalet, og i løpet av 12 måneder har vi handlet for 17,6 milliarder i Sverige.

Men når det nå nærmer seg julehandel og grensebutikkene er klare for storinnrykk av handleklare nordmenn, er svenskekrona sterkere enn den har vært på lenge:

Hele desember har 100 svenske kroner kostet drøye 96 norske kroner.

6. desember måtte du betale 96,39 norske kroner for 100 svenske kroner, ifølge Norges Bank.

Sesongvariasjoner

Kursen på svenskekrona har ligget jevnt på 90-92 kroner siden april/mai, men begynte å klatre opp i 94 kroner i slutten av oktober, og har derfra steget opp i 96 kroner fra månedsskiftet november/desember.

Rundt jul og nyttår i fjor lå imidlertid svenskekrona tilsvarende høyt, som vi ser at den er nå.

Økonomer Dinside har snakket med, forklarer styringen av svenskekrona mot den norske, blant annet med naturlige sesongvariasjoner, men også med at den svenske sentralbanken har sendt signaler om at de ønsker å heve den svenske renta fra negativ og opp til null.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer