Netthandel:

Nå forsvinner 350-kronersgrensa

Den momsfrie grensa på 350 kroner for netthandel fjernes, men først fra 1. januar 2020.

MOMSGRENSE SKAL BORT: Ifølge NRK skal regjeringspartiene og KrF ha blitt enige om å fjerne momsgrensa fra 2020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MOMSGRENSE SKAL BORT: Ifølge NRK skal regjeringspartiene og KrF ha blitt enige om å fjerne momsgrensa fra 2020. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Det er KrF og regjeringspartiene blitt enige om etter det NRK erfarer, melder NTB.

Dette til tross for at momsgrensa ikke ble nevnt med ett ord da statsbudsjettet for 2019 ble lagt frem i høst.

Ifølge KrFs eget budsjett kan fjerningen av grensen gi en merinntekt for staten på 750 milloner kroner.

Grensa på 350 kroner inkludert frakt ble innført i 2015. Før dette var grensen på 200 kroner uten frakt, en grense mange mente var enklere å forholde seg til for forbrukerne.

Virke har vært en forkjemper for å fjerne momsgrensa og er på vegne av norsk næringsliv fornøyd med avgjørelsen.

Men mange av de politiske partiene har flere ganger i årene som har gått, ønsket en høyere momsgrense.

Jubler over fjerning av momsgrense

Ifølge NTB jubler Virke over beslutningen om å skrote 350-kronersgrensa og slik fjerne momsfritaket for netthandel fra utlandet.

– Alt vi har bedt om, er å konkurrere på like vilkår, og vi er glade for at KrF og de andre partiene i budsjettforhandlingene har forstått dette, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Han mener at gjennomslaget innebærer at handelsnæringen i Norge kan konkurrere på like vilkår med Alibaba, Wish og andre utenlandske nettselskaper.

«Konkurranse på like vilkår er helt nødvendig for å unngå et ras av tapte arbeidsplasser i handelsnæringen, der 380.000 mennesker jobber», skriver Virke i en pressemelding.

Ville ha momsgrense på 1000 kroner

Allerede i 2012, da den daværende momsgrensa var på 200 kroner, spurte Dinside partiene om hva de ønsket å gjøre med momsgrensa for netthandel.

Den gangen ønsket KrF å heve grensa, framfor å fjerne den, slik de nå har gått inn for, nærmere bestemt til 400 kroner.

– Vi har programfestet at vi vil øke dette beløpet, forteller tidligere partileder Knut Arild Hareide i KrF til Dinside den gang.

Tre av partiene, nemlig dagens tre regjeringspartier Venstre, FrP og Høyre, ønsket den gangen å øke grensa til 1.000 kroner.

FrP gikk den gangen så langt som å påpeke at det å ikke øke grensa, ville føre til politikerforakt blant velgerne. Nå blir grensa altså fjernet.

– Det tragikomiske i denne saken er at alle partiene i valgkamper har sagt at tollgrensen skal økes. Likevel står den fortsatt uendret. Jeg skjønner at dette kan skape politikerforakt, og håper velgerne husker dette når de avgir stemme ved stortingsvalget neste år, uttalte Jørund H. Rytman i FrP til Dinside den gangen.

Rotete 350-kronersgrense

Etter 2012 har det vært litt fram og tilbake med partienes ønsker, før dagens grense altså ble innført fra 2015 - med noe varierende hell, som flere har påpekt i ettertid - også Dinside, ikke minst fordi fraktprisene ofte varierer veldig i størrelse, og ikke alltid er like enkle å finne ved bestilling på nett fra utlandet.

Også Forbrukerrådet uttalte etter endringen til 350-kroner, at det ble mye å holde oversikt over for forbrukerne.

- For mye blir overlatt til forbrukeren. Jeg tror det er et utilsiktet utfall av en serie politiske kompromisser, uttalte Jorge Jensen i Forbrukerrådet i 2015.

Beløpsgrensa på 200 kroner, som ble innført i 1999, begynte å omfatte netthandel fra og med 2001, ifølge Dagens Næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer