Slutt for «ekstra lett» melk

Nå forsvinner denne melka fra butikkhyllene

Det har blitt ulovlig å kalle melk «ekstra lett». Nå er den på vei ut av butikkhyllene.

SLUTT FOR «EKSTRA LETT»: En ny forskrift har bestemt at det ikke lenger er lov til å kalle melk ekstra lett. Og nå er melkekartongene merket ekstra lett på vei ut av hyllene - og erstattes med «lett»-merking. Foto: Kristin Sørdal
SLUTT FOR «EKSTRA LETT»: En ny forskrift har bestemt at det ikke lenger er lov til å kalle melk ekstra lett. Og nå er melkekartongene merket ekstra lett på vei ut av hyllene - og erstattes med «lett»-merking. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landbruks- og matdepartementet har bestemt at det ikke lenger er lov å kalle melk ekstra lett. Dette har de gjort gjennom en ny forskrift: Forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter.

Forskriften handler om merking, presentasjon og reklame for melk og melkeprodukter, og setter krav til hva som er lov og ikke lov av merking.

Ifølge Mattilsynet er hovedformålet å hindre at forbrukerne blir villedet, bidra til redelig omsetning og sikre like konkurransevilkår.

Nå er det slutt

Forskriften trådte i kraft 1. januar 2016, men meieriene har fått lov til å produsere og selge varer med påskriften ekstra lett i en overgangsperiode, frem til det er tomt for emballasje. Men ikke lenger enn til nyttår.

Og nå begynner de melkekartongene med den nye merkingen å komme i butikkene - i alle fall fra Q-meieriene.

- Vi regner med at de siste kartongene er ute fra butikkene cirka 20. oktober, sier Mads Liabø, leder for forbrukerdrevet innovasjon hos Q-meieriene.

Det vil ta noe lenger tid før Tine er over på den nye merkingen:

- Endringen kommer i forbindelse med juledesignet som skal være i butikk cirka midt i november. Tidspunktet vil likevel kunne variere litt landet rundt fordi vi ønsker å bruke opp gammel emballasje og ikke kaste den, uttaler Olav Håland, kommunikasjonsrådgiver i Tine, til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer