- Vi ser jo ikke så mange lysglimt akkurat nå, det må jeg innrømme. Alle data vi får nå, viser at det blir verre og verre, sa Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities til DinSide for få dager siden.
I dag kom tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som bekrefter de dystre utsiktene.
Veksten i norsk økonomi er kraftig redusert, og arbeidsledigheten har i det siste begynt å øke. Dette sammen med sterke negative vekstimpulser fra utlandet, omlegging til mer restriktiv utlånspolitikk fra bankene og generelt svake framtidsutsikter peker i retning av en kraftigere konjunkturnedgang enn det Statistisk sentralbyrå tidligere har sett for seg.
Her ser du hva som svekker landets økonomi:
- Kraftig nedgang internasjonalt: Norge har en liten, åpen økonomi og blir sterkt påvirket av hva som skjer internasjonalt. Når internasjonale selskaper setter på bremsene, får det ringvirkninger. Aksjekursene på verdens børser har gått kraftig ned, og banknæringen i mange land er i krise, og kredittmarkedene fungerer generelt dårlig. Dette fører til at produksjon og etterspørsel begrenses av en mer restriktiv utlånspraksis.
- Vanskeligere å få lån: Fordi bankene har hatt problemer med å refinansiere sine markedslån både hjemme og internasjonalt, og fordi de har hatt tap på sine verdipapirbeholdninger, frykter man at bankene vil stramme ytterligere inn på utlånspraksisen. Det gjør at både husholdningene og bedriftene vil ha vanskeligere for å få lån og dermed dempe investeringsevnen, noe som er uheldig for norsk økonomi. Derfor oppfordrer Gjedrem bankene til å gi deg lån
- Mindre forbruk: Det ventes at vi sparer mer i tiden som kommer, og det betyr at vi handler færre varer. Som årsgjennomsnitt anslås konsumet å falle med 1 prosent og boliginvesteringene med over 17 prosent i 2009. Dette vil forsterke nedgangen i økonomien. Den internasjonale konjunkturnedgangen gjør også at norske bedrifter som lever av eksport, vil få større problemer med å selge sine varer.
- Fall i oljeprisene: Oljeprisen er kraftig redusert gjennom siste halvår, og oljeselskapenes forventninger til fremtidige oljepriser er sikkert redusert betydelig. De fallende oljeprisene merker vi på drivstoffprisene, som er rekordlave i dag. SSB forventer imidlertid at oljeprisene vil ta seg opp gjennom andre halvår, og at investeringsaktiviteten i sektoren vil holde seg oppe. Dette vil være et stabiliserende element i norsk økonomi.
- Økt arbeidsledighet: Arbeidsledigheten er en sen indikator på negangstider. Selv om den internasjonale negangen vil dempes utover i 2009, vil trolig arbeidsledigheten komme til å øke i lang tid fremover. SSB tror at antall arbeidsledige personer vil komme over 100.000 i løpet av 2009.
- Redusert lønnsvekst: Med et svakere arbeidsmarked fremover, samt dårligere lønnsomhet, vil lønnsveksten avta kraftig neste år. Flere fagforeninger har allerede varslet at de vil være mer opptatt av å sikre arbeidsplassene i året som kommer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger