Elkjøps Vipps Hurtigkasse og Kompletts «kjøp med ett klikk»

Nå går det nesten for fort å handle på nettet

Nettbutikkene vil gjøre alt for at du skal handle enda mer, enda raskere. Vi har testet Komplett og Elkjøps nyheter.

ETT KLIKK: Komplett har kommet med «kjøp nå på ett klikk», som betyr nøyaktig det det høres ut som. Elkjøp har fått seg Vipps Hurtigkasse. Begge gjør det enklere å handle på nettet, men de har sine farer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ETT KLIKK: Komplett har kommet med «kjøp nå på ett klikk», som betyr nøyaktig det det høres ut som. Elkjøp har fått seg Vipps Hurtigkasse. Begge gjør det enklere å handle på nettet, men de har sine farer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Mange kunder som handler på nett i dag hopper av kjøpet når man skal fylle inn kortinformasjon og personopplysninger, forteller Elkjøp-direktør Fredrik Tønnesen i en pressemelding.

Det er en gammel, men stadig aktuell, problemstilling.

Da BankID var et Java-mareritt, tapte nettbutikkene store summer på kunder som ga opp betalingen. Enklere BankID økte dermed omsetningen, og nettbutikkene jobber nå for å gjøre netthandelen enda enklere for å øke omsetningen enda mer.

Blant annet har betalingsløsninger som Vipps og Paypal fjernet behovet for å plotte inn bankkort. Siste skanse er å fjerne behovet for å plotte inn noe som helst.

Komplett lanserte i vinter sin bokstavelige «ettklikkskjøp». Og Elkjøp har nå fått seg Vipps Hurtigkasse, som også gjør netthandelen enda litt enklere.

Vi har testet begge.

MANGE STEG: Å handle på Elkjøp med Vipps Hurtigkasse krever at du først gjør noe på nettstedet, så noe i Vipps-appen. Men det er enda litt enklere og raskere nå som Vipps også gir nettbutikken adressen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MANGE STEG: Å handle på Elkjøp med Vipps Hurtigkasse krever at du først gjør noe på nettstedet, så noe i Vipps-appen. Men det er enda litt enklere og raskere nå som Vipps også gir nettbutikken adressen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Elkjøp.no med Vipps Hurtigkasse

Elkjøp åpnet for betaling med Vipps allerede i 2016. Vi konkluderte med at det var «smartere enn vi hadde trodd», og var mildt sagt begeistret.

Vipps Hurtigkasse er en ny løsning flere kan bruke, men Elkjøp er først ut. Det nye nå er at ikke bare bankkortet, men også adressen din, kan hentes fra appen. Det fungerer slik:

  1. Du finner fram til varen du ønsker på Elkjøp.no og trykker på Vipps Hurtigkasse-knappen.
  2. Sitter du på mobilen blir Vipps-appen åpnet. Sitter du på PC-en blir du bedt om å taste inn telefonnummeret ditt, og et varsel på mobilen din fører deg til appen.
  3. Du låser opp Vipps med fingeravtrykk eller PIN-kode som vanlig, og Elkjøp-bestillingen kommer opp automatisk med adressen du har lagret i appen.
  4. Du får så opp frakt og totalpris, før du bekrefter bestillingen.

Det går kjapt og smidig, akkurat som Vipps alltid har gjort hos Elkjøp. Det eneste nye er at adressen hentes fra appen, i stedet for å skrive den inn selv eller være innlogget på Elkjøp.no.

Verre blir det når vi prøver å angre kjøpet vårt. Det gis ingen mulighet for dette i bekreftelsen vi får på e-post eller på elkjøp.no, og vi får ikke opp ordren i ordrehistorikken vår. En hyggelig ansatt på chatten hjelper oss, men kan ikke kansellere bestillingen der og da.

ETT KLIKK: Kompletts kjøp med ett klikk betyr akkurat det. Du klikker, og så har du kjøpt det. Heldigvis er det nesten like enkelt å angre kjøpet etterpå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ETT KLIKK: Kompletts kjøp med ett klikk betyr akkurat det. Du klikker, og så har du kjøpt det. Heldigvis er det nesten like enkelt å angre kjøpet etterpå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kompletts «kjøp nå med ett klikk»

Komplett drar det hele enda lenger. Mens du på Elkjøp må gjennom en liten rekke klikk på både nettsida og i Vipps-appen, lokker Komplett med kjøp på bare ett.

Og tjenesten leverer det den lover:

  1. Du finner fram varen du ønsker på Komplett.no.
  2. Du trykker på «kjøp med ett klikk»-knappen.
  3. Etter få sekunder får du beskjeden «Takk for kjøpet!».

Første gang vi brukte tjenesten privat fikk vi sjokk – var det alt? Og trengte vi egentlig et nytt mekanisk tastatur, bare fordi det var på helgesalg?

Det er nettopp slike refleksjoner nettbutikkene nå ikke vil at du skal ta. Men Komplett gir deg en kjærkommen mulighet når bestillingen er gjort: «Gikk det for fort? Gå til din ordre for å kansellere kjøpet!». Her fikk vi avbestilt varen på få sekunder.

For at dette skal fungere må du selvfølgelig være innlogget bruker, med registrert bankkort og adresse, samt ha verifisert deg med BankID første gang. Det fungerer heller ikke for de dyreste varene, men Komplett vil ikke fortelle Dinside hvor grensa ligger. Vi får i alle fall kjøpt varer til over tusenlappen med ett klikk, men ikke varer til over fem tusenlapper.

LOGG UT: Vil du ikke at andre skal kjøpe ting med ditt bankkort, er det alltid en god idé å logge seg ut av nettbutikker på PC-er, nettbrett eller mobiler flere bruker sammen. Spesielt nå som du kan handle med ett klikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LOGG UT: Vil du ikke at andre skal kjøpe ting med ditt bankkort, er det alltid en god idé å logge seg ut av nettbutikker på PC-er, nettbrett eller mobiler flere bruker sammen. Spesielt nå som du kan handle med ett klikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Pass på kontoen din

Betaling via Vipps, som Elkjøp bruker, blir som en slags tofaktor-autentisering: Du må låse opp Vipps-appen før du får betalt, som gir en ekstra sikkerhet. Men vi sliter som sagt med å angre kjøp med denne løsningen.

Nå går det nesten for fort å handle på nettet

Hos Komplett er det omvendt: Det ene klikket som kreves kan misbrukes om du deler enhetene dine med andre, samtidig som det å angre kjøpet går like raskt som å gjøre det. Det er vi glade for – når det nesten er for enkelt å kjøpe noe.

Uansett bør du være klar over at nettbutikkene ikke gjør dette for å være snille: De har alt å tjene på å gjøre veien fra fristelse til bestilling kortere.

Dermed er det viktigere enn noensinne å holde tunga rett i munnen:

Men vi hilser enklere netthandel velkommen. Vi er for lengst lei av å sjonglere med bankkort og postnummer når vi skal kjøpe noe, og er ivrige brukere av både innlogging, Vipps, Paypal og Kompletts «kjøp med ett klikk». Ansvaret for vår egen sikkerhet, og lommebok, tar vi selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer