Skatt på formue i utlandet

Nå har du bare noen dager på deg til å si i fra

30. september får Skatteetaten tilgang på nordmenns verdier i 102 land.

FÅR TILGANG TIL MER: Fra 30. september får Skatteetaten tilgang til nordmenns verdier i 102 land. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix
FÅR TILGANG TIL MER: Fra 30. september får Skatteetaten tilgang til nordmenns verdier i 102 land. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Om du har formue eller inntekt i utlandet, skal det i utgangspunktet beskattes, men historisk sett har det ikke vært lett for norske myndigheter å kontrollere at det gjøres etter boka.

I fjor høst tok OECD og G20 initiativet til «Common reporting standard», som ble innført av 49 land. Dette er en ordning der de deltakende landene utveksler bankopplysninger seg i mellom, slik at det blir lettere å kontrollere verdier i utlandet.

I første runde mottok Skatteetaten opplysninger om 115.000 kontoer med et samlet beløp på over 150 milliarder kroner, som tilhørte bedrifter og personer som var skattepliktige i Norge.

Utvider til 102 land

Fra 30. september av utvides samarbeidet til å gjelde mellom 102 land, altså med 53 nye land på listen.

– Vi forventer å motta opplysninger om mange nordmenn, både personer som allerede har rapportert verdiene sine i skattemeldingen og personer som skulle ha gjort det, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Blant de nye landene som nå er med i ordningen er Sveits, Singapore og Hong Kong. Den komplette listen over land finner du på OECDs nettsider.

Oppfordrer til frivillig retting

Dersom du har verdier som ikke er innrapportert, oppfordrer Skatteetaten å ta kontakt for å utføre såkalt frivillig retting, eller såkalt «Skatteanmesti».

Det betyr at du må blir beskattet i henhold til regelverket (inntil 10 år tilbake), men du unngår straffeskatt og eventuell anmeldelse, som du da risikerer etter 30. september.

Har du verdier eller inntekt i utlandet, skal dette rapporteres inn via Skattemeldingen. Det er dog ikke sikkert at alt er skattepliktig, og internasjonale skatteavtaler sørger for at du ikke blir beskattet to ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer